Bekijk het origineel

Geweld overspoelt Colombia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geweld overspoelt Colombia

Venezuela: Kaping vliegtuig mogelijk werk van drugsmaffia

4 minuten leestijd

CARACAS - Terwijl een golf van geweld Colombia overspoelt, wordt een Venezolaans verkeersvliegtuig met zestien inzittenden sinds vrijdag in het grensgebied met Colombia vermist. Volgens een Venezolaanse generaal is het zo goed als zeker gekaapt door de Colombiaanse guerrillabeweging ELN. De rebellen ontkennen echter het toestel te hebben gekaapt.

Vidal Rigoberto Martinez, legercommandant in de westelijke Venezolaanse staat Apure, noemde het zaterdag uitgesloten dat het toestel op weg van Barinas naar de grensplaats Guadualito is verongelukt. Het terrein is vlak en het wrak zou dan gemakkelijk zijn opgespoord. Hij beweerde dat de ELN de kaping al had toegegeven op zijn website op Internet. De tweede man van de ELN, Antonio Garcia, ontkende zondag dat het toestel is gekaapt door rebellen en zei dat zijn beweging zich houdt aan haar belofte om geen activiteiten te ontplooien op Venezolaans grondgebied.

Martinez zei dat de verdenking dat het toestel is gekaapt werd versterkt door het gegeven dat drie van de passagiers bij het aan boord gaan in Barinas valse namen hadden opgegeven. Een van de drie zou in april betrokken zijn geweest bij de kaping van een vliegtuig van de Colombiaanse maatschappij Avianca. Van de 41 inzittenden van dat toestel worden er nog zestien door de guerrillagroep gegijzeld, zei Martinez.

Intussen beleefde Colombia een uitzonderlijk roerige weekwisseling. Guerrilla's bestookten gisteren urenlang het plaatsje Narino in de noordwesthoek van Colombia met zelfbouwraketten. De aanval kostte volgens de eerste berichten uit het gebied aan vijftien mensen het leven en legde zeker veertig gebouwen in puin. Een legerpatrouille die zich naar het stadje haastte, ontdekte bij aankomst dat 24 politiemannen zijn verdwenen. De militaire commandant van de Antioquia-provincie, generaal Victor Alvarez, zei te vrezen dat de agenten zijn ontvoerd.

De enige twee wegen die het in een diep ravijn genestelde Narino met de rest van het land verbinden, zijn gesloten vanwege gevaar voor mijnen. Het leger heeft met helikopters versterkingen naar het getroffen stadje gebracht.

Behalve de gewelddadigheden in en rond Narino, ontplofte er een krachtige bom in de stad Medellin. Deze aanslag was het werk van de Revolutionaire Strijdkrachten (FARC), die met ongeveer 17.000 strijders onder de wapenen de grootste guerrillabeweging van Colombia is. De ontploffing eiste tien mensenlevens. De autoriteiten houden er rekening mee dat het dodental verder stijgt naarmate het puinruimen vordert. Een kleine veertig omwonenden raakten gewond.

Bestelwagentje

De explosieven waren verstopt in een bestelwagentje dat geparkeerd stond voor de barakken van de Vierde Brigade, een legereenheid die zich hoofdzakelijk bezighoudt met het opsporen van door de guerrilla's ontvoerde mensen. De ongeveer honderd kilo springstof is met een draadloos signaal tot ontploffing gebracht en maakte vier omliggende straatblokken van een woonwijk vrijwel met de grond gelijk.

Het was de tweede bomaanslag in evenzoveel weken in Medellin. Elf dagen terug ontplofte een met explosieven volgepropte Renault voor de ingang van een grote cementfabriek waarvan het personeel in staking was. Volgens de politie was de explosie, waarbij wonderlijk genoeg geen slachtoffers vielen, toe te schrijven aan de guerrilla's.

Volgens de stichting Pais Libre in de hoofdstad Bogota, die het politieke geweld in Colombia documenteert, ontvoerden linkse guerrilla's, rechtse paramilitairen en ordinaire criminelen vorig jaar 2216 mensen, waarbij zij tezamen ongeveer honderd miljoen gulden aan losgeld toucheerden. De aanslag in Medellin, een industriestad van ongeveer twee miljoen mensen, die eerder naam maakte als het thuis van 's werelds grootste cocaïnekartel, was de bloedigste tot dusver in het offensief dat de guerrilla's twee weken geleden ontketenden en dat reeds aan meer dan 300 mensen het leven heeft gekost. FARC-aanvoerders hadden enkele dagen terug nog gewaarschuwd dat zij het strijdtoneel willen verplaatsen van de binnenlanden naar de steden, om zodoende de dertig jaar lange oorlog tot een climax te brengen.

In het diepe zuiden van Colombia mislukte ondertussen een tweede poging om het eerder gestrande vredesoverleg tussen regering en guerrilla vlot te trekken. De door president Andres Pastrana gevolmachtigde onderhandelaar Victor Ricardo verklaarde in het stadje La Tunia dat de guerrilla's niet akkoord zijn gegaan met een voorstel om het hen voorlopig toegekende en door het leger ontruimde gebied onder toezicht te plaatsen van een internationale commissie waarnemers die erop moet toezien dat de revolutionairen hun regio, ongeveer ter grootte van Nederland, niet misbruiken voor het verbouwen van verboden gewassen als coca.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Geweld overspoelt Colombia

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1999

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken