Bekijk het origineel

Prins Willem-Alexander zegt niets

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prins Willem-Alexander zegt niets

Relatie met Maxima "rechtvaardigt reactie van RVD niet"

4 minuten leestijd

APELDOORN - Geruchten over een op handen zijnde verloving van prins Willem-Alexander met de Argentijnse Maxima Zorreguita zijn op dit moment uit de lucht gegrepen. De relatie van het tweetal is op zijn best een prille romance te noemen. Ingewijden betwijfelen of het tot iets meer zal uitgroeien.

De prins zelf deed er gisteren het zwijgen toe. Bij een werkbezoek aan de binnenvaart in Nijmegen ontweek hij handig alle vragen die de massaal toegestroomde journalisten hem over zijn nieuwe vriendin stelden. De eventuele schoonfamilie in Argentinië liet de telefoon beantwoorden door een huishoudster. Zij verwees voor informatie naar de Rijksvoorlichtingsdienst.

Premier Kok had er gisteravond bij het verlaten van het Torentje ook "niets over te zeggen. Ik lees het ook allemaal. Ik wil er niet op reageren." De eerste minister doelde daarmee op de berichtgeving gistermorgen in de Volkskrant. De premier zou binnenkort eens met de kroonprins over zijn relatie gaan praten.

Geen unicum

Nu is een dergelijk gesprek geen unicum. Premier Kok heeft wel vaker een onderhoud met prins Willem-Alexander. Zo sprak het tweetal in het verleden een keer over waterbeheer. Ook met andere leden van het Koninklijk Huis praat de premier wel eens. In sommige gevallen, daarbij valt te denken aan de zonen van prinses Margriet, komt dat zeer incidenteel voor. Koningin Beatrix ziet de premier elke maandag. Tijdens deze ontmoeting komen zowel regeringskwesties als zaken die het Koninklijk Huis betreffen aan de orde.

De reactie van de premier is precies in lijn met die van de onder zijn verantwoordelijkheid vallende Rijksvoorlichtingsdienst. Die deelde gistere n op vragen mee dat "er geen sprake is van een serieuze relatie die een reactie van de RVD rechtvaardigt."

De premier en de RVD volgen daarmee een al jaren geleden ingezet beleid. Over eventuele privé-contacten van leden van het Koninklijk Huis doen zij geen mededelingen. Die komen pas op een moment dat daar een reden voor is. Die is er in het geval een vriendschap uitmondt op een verloving. Met deze manier van voorlichting willen premier en voorlichtingsdienst voorkomen dat te pas en te onpas mededelingen over het privé-leven van leden van het Koninklijk Huis gedaan moeten worden.

Het beleid is een rechtstreeks gevolg van het Koninklijk Besluit uit 1965. Dit kwam er nadat ten tijde van de verloving en het huwelijk van prinses Irene het kabinet en de RVD diverse keren voor voldongen feiten kwamen te staan door eigenmachtig optreden van onder meer de secretaresse van de prinses. Vanaf 1965 is de RVD belast met alle woordvoering over het Koninklijk Huis. De hoofddirecteur van de RVD, nu Brouwers, kan in geval van privé-zaken die het landsbelang raken contact opnemen met de premier. Hij wacht dan diens instructies af.

Zwijgen

Dit beleid kan soms voor de buitenwereld vreemd overkomen. Zo ging prins Willem-Alexander vier jaar om met Emily Bremers. De RVD heeft de relatie als zodanig nooit bevestigd. Toen het vorig jaar uitraakte, moest zij er ook het zwijgen toedoen. Toen begin 1998 Emily op het verjaardagsbal van koningin Beatrix aanwezig was, heette het dat "mevrouw Bremers op de gastenlijst" van de Koningin stond.

Niet iedereen is het met deze manier van voorlichting eens. Het PvdA-kamerlid Rehwinkel pleitte gisteren opnieuw voor meer openheid. Zodra duidelijk is dat een vriendschap meer is dan een prille romance, moet de RVD het bestaan ervan bevestigen. Meer hoeft niet. Daarna moet Nederland wat hem betreft netjes afwachten of het tot een verloving of meer komt.

Of het tot een verloving komt, hangt in de eerste plaats van de kroonprins en de dame van zijn keuze af. Als zij het eens zijn, zullen zij de toestemming van koningin Beatrix en prins Claus moeten hebben. Koningin Beatrix zal niet alleen kijken naar het karakter van de uitverkorene van haar zoon, maar ook naar haar achtergrond. In het geval van Maxima, wier familie al 250 jaar in Argentinië woont en van Spaans-Baskische afkomst is, kan dit wel eens problemen opleveren. Haar vader Jorge Zorreguita was van 1979 tot 1981 minister van Landbouw. In die tijd maakten de militairen de dienst uit in Argentinië. Zij zijn verantwoordelijk voor de dood van duizenden tegenstanders. Vader Zorreguita, hoewel burger, was op de hoogte van deze praktijken. Hij heeft volgens de Argentijnse mensenrechtenorganisatie Cels evenwel geen vuile handen.

In het geval van een niets-aan-de-hand-verloofde komt vervolgens de premier in beeld. Hij zal kijken of er een goedkeuringswet voor het huwelijk bij het parlement ingediend kan worden. Kan dat, dan is het moment aangebroken om de verloving bekend te maken. Daarna mogen de beide Kamers zich in verenigde vergadering over de wet buigen. Gaan zij akkoord, dan staat niets meer een huwelijk in de weg.

Internet

Zover is het nog lang niet. De vandaag geopende Internet-pagina van het Koninklijk Huis -www.koninklijkhuis.nl- zwijgt in alle talen over de nieuwste ontwikkelingen in het privé-leven van prins Willem-Alexander. Nederland moet voorlopig geduld hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Prins Willem-Alexander zegt niets

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken