Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Mein Kampf"

4 minuten leestijd

RAMALLAH (AFP) - Het boek "Mein Kampf", waarin Adolf Hitler zijn antisemitische gedachtegoed uiteenzet, doet het goed in de Palestijnse geb ieden. Het boek, dat kortgeleden in het Arabisch is vertaald, staat op de zesde plaats van de lijst van best verkopende boeken. De bestsellerlijst is samengesteld door een bibliothecaris in Ramallah en is gepubliceerd in de officieuze regeringskrant El Hayat al-Jadida. Volgens de onderzoeker zouden er ongeveer tien boeken van Hitler per week worden verkocht.

Schoolboeken

TEHERAN (RTR) - Iran past de wijze aan waarop vrouwen in schoolboeken worden geportretteerd. Iraanse kranten schreven gisteren dat de actie past in het streven naar een betere positie voor de vrouw in de samenleving. Progressieve vrouwenbewegingen klaagden dat vrouwen in schoolboeken voornamelijk worden afgeschilderd als moeders, zusters en echtgenotes die zich met huishoudelijke taken bezighouden. Minister van Onderwijs Hossein Mozafar zei dat boeken van basisscholen en middelbare scholen worden aangepast.

Koerdenleider

ANKARA (AP) - De pro-Koerdische Democratische Volkspartij in Turkije heeft gisteren Ahmet Turan Demir tot voorzitter gekozen. Hij volgt Murat Bozlak op, die twee maanden geleden moest aftreden omdat hij tot een jaar gevangenisstraf was veroordeeld. Demir zei na zijn verkiezing dat de Koerdische rebellenbeweging PKK met haar recente besluit zich terug te trekken uit Turkije een aanzet heeft gegeven tot vrede en de regering de gelegenheid heeft gegeven de Koerden de culturele rechten te geven die ze eisen.

Kernreactor

VILNIUS (AP) - De regering van Litouwen heeft gisteren toegezegd een van de twee reactoren in de kerncentrale van Ignalina over zes jaar te sluiten. De beslissing volgt op maandenlange druk van de EU, die de hele centrale zo snel mogelijk gesloten wil zien. De reactoren van Ignalina zijn van hetzelfde riskante ontwerp als die van Tsjernobyl in Oekraïne. Litouwen voldoet graag aan de wensen van de EU om tot het blok te worden toegelaten, maar kan de door Ignalina opgewekte energie niet missen.

Carpathia

LONDEN (AP) - De Britse bergingsmaatschappij Argosy International zegt het wrak te hebben gevonden van de Carpathia, het schip dat in 1912 overlevenden van de Titanic redde. Volgens Argosy-eigenaar Graham Jessop ligt het wrak op de bodem van de Atlantische Oceaan op ongeveer 300 kilometer ten zuidwesten van de Engelse kust en verkeert het in redelijk goede staat. De Carpathia haalde op 15 april 1912 705 overlevenden van de Titanic. Zes jaar later zonk het schip zelf. Het werd getorpedeerd door een Duitse U-boot.

Tibetanen

PEKING (AP) - De Chinese autoriteiten vervolgen ook in China zelf Tibetanen die zich inzetten voor onafhankelijkheid van hun vaderland. Dit heeft de Amerikaanse mensenrechtengroep Human Rights Watch gisteren gezegd. Tibetanen zijn gestraft wegens het opplakken van posters waarin de vrijheid van Tibet werd geëist en wegens het sturen van brieven aan gevangenen, zo meldde HRW in een rapport gebaseerd op interviews met Tibetanen die vanuit China naar India zijn gevlucht. Meer dan de helft van de Chinese Tibetanen woont in provincies naast Tibet: Sichuan, Gansu, Yunnan en Qinghai.

Verhoormethodes

JERUZALEM (AP) - De Israëlische premier Ehud Barak heeft gisteren te kennen gegeven dat hij wel oren heeft naar het voorstel van rechtse Knesset-leden om via nieuwe wetgeving een door het hooggerechtshof uitgevaardigd verbod op fysieke dwang bij het verhoren van Palestijnse verdachten te omzeilen. Het hof bepaalde maandag dat de geheime dienst Shin Bet niet het recht heeft gevangenen hard door elkaar te schudden, hen in ongemakkelijke posities te dwingen of van hun slaap te beroven - verhoormethodes die volgens mensenrechtenorganisaties neerkomen op marteling. Politici die het met de uitspraak oneens zijn, onder wie leden van Baraks coalitie, betogen dat de Shin Bet zonder deze methoden moeilijker aanslagen op Israëliërs kan voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 september 1999

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken