Bekijk het origineel

Gehuwden niet langer verplicht tot samenwonen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gehuwden niet langer verplicht tot samenwonen

Prof. Doek: Geen revolutie

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De verplichting voor getrouwde stellen om samen te wonen komt te vervallen. Nu staat die verplichting nog wel in de wet. Komende vrijdag bespreekt het kabinet een voorstel van minister Korthals (Justitie) om de samenwoningsplicht voor gehuwden te schrappen.

Het voorstel van Korthals past bij zijn voornemens om het familierecht te moderniseren. In dat kader werd eerder al het geregistreerd partnerschap geïntroduceerd. Sinds het begin van dit jaar kunnen homoseksuelen via deze regeling hun relatie laten registreren bij de burgerlijke stand. Deze leefvorm staat als alternatief voor een huwelijk ook open voor paren van verschillend geslacht.

Naar verwachting verandert er in de praktijk niet veel door de wetswijziging die Korthals nu wil doorvoeren. Er bestaat namelijk geen sanctie voor getrouwde stellen die niet bij elkaar wonen.

Oud-staatssecretaris Schmitz van Justitie kondigde eind 1997 al aan dat ze een voorstel van de commissie rechten en plichten van echtgenoten wilde overnemen. Die pleitte ervoor de wettelijke verplichting tot samenwonen van gehuwden te veranderen in een vermoeden van samenwoning.

"Symbolisch"

Voorzitter prof. mr. J. E. Doek van de Vereniging voor Familie- en Jeugdrecht noemt in een reactie de betekenis van de samenwoningsplicht "in hoge mate symbolisch." Daarom beschouwt hij de afschaffing ervan niet als een forse ingreep.

"Mensen gaan doorgaans trouwen of laten zich als partners registreren met als doel samen onder één dak te gaan wonen. Het kan voorkomen dat een van de partners besluit om tijdelijk elders te gaan wonen. Bij een samenwoningsplicht heeft de ander in principe de mogelijkheid om terugkeer van de partner via de rechter af te dwingen. Dat is echter een puur theoretisch verhaal."

Schrappen

"Ik zie niet in dat er in de praktijk iets zal veranderen. Het voorstel om de samenwoningsplicht af te schaffen, past in het streven van de overheid om bepalingen die juridisch gezien weinig of geen betekenis hebben, te schrappen. Het zou anders zijn als de onderhoudsplicht zou worden afgeschaft. Dat zou revolutie zijn. Maar dit niet."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 oktober 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Gehuwden niet langer verplicht tot samenwonen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 19 oktober 1999

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken