Bekijk het origineel

Belgrado zegt afsplitsing Montenegro toe te laten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Belgrado zegt afsplitsing Montenegro toe te laten

Opvallende koerswijziging - met kleine lettertjes

3 minuten leestijd

BELGRADO - De Servische autoriteiten hebben gisteren laten weten dat ze niet zullen ingrijpen als Montenegro besluit zich af te scheiden van de Joegoslavische federatie.

Het kleine, pro-westerse Montenegro vormt samen met het veel grotere Servië de Joegoslavische federatie. Dat Montenegro naar onafhankelijkheid streeft is bekend, maar dat Belgrado daar geen bezwaar tegen zou hebben, is een opvallende koerswijziging.

"Wij zullen nooit de problemen tussen Montenegro en Joegoslavië oplossen door geweld", zei de Joegoslavische vice-premier Tomislav Nikolic gisteren voor de onafhankelijke televisiezender Palma Plus. De woordvoerder van president Slobodan Milosevic, Ivica Dacic, zei tegen The Associated Press dat de "unie van Montenegro en Servië afhangt van de burgers van Montenegro." Milosevic heeft onlangs ook al iets dergelijks gezegd.

De Montenegrijnse regering in Podgorica heeft eerder een radicale herstructurering van de federatie geëist, waardoor er praktisch een einde zou komen aan de macht van Belgrado over de kleine deelrepubliek. Als Milosevic dit voorstel verwerpt, is Podgorica van plan een referendum te houden.

Voor volgende week staan er besprekingen tussen beide deelrepublieken op de agenda. Tot nu toe bestond in Montenegro de vrees dat als die gesprekken op niets uitlopen, het leger van Milosevic zou ingrijpen in Montenegro. Zonder Montenegro heeft Joegoslavië geen zeehaven, want Servië heeft geen kust. Maar nu heeft Dacic gezegd dat "het Servische volk nooit een belemmering zal vormen voor de Montenegrijnen als die hun eigen land willen hebben."

Montenegro, dat een felle tegenstander is van Milosevic' autocratische bewind, heeft al radicale stappen in de richting van de onafhankelijkheid gezet. Zo beschikt Montenegro over een eigen politiemacht, voert het een eigen economisch beleid en is het van plan ook een eigen munteenheid te introduceren. President Milo Djukanovic zei onlangs dat Joegoslavië in de praktijk al niet meer bestaat.

De Verenigde Staten hebben Montenegro steeds aangeraden bij Joegoslavië te blijven, in de hoop dat het land zou kunnen bijdragen aan de democratisering van Servië.

Maar de meest recente uitlatingen van Milosevic en zijn medestanders wijzen erop dat het regime in Belgrado Montenegro liever de federatie ziet verlaten dan dat het wordt geconfronteerd met de pro-democratische invloed die Montenegro op Servië zou kunnen hebben. Tegenover Slovenië heeft Milosevic eenzelfde strategie gebruikt.

Tegelijk met hun verrassende woorden uitten de Servische functionarissen ook dreigende taal. Ze hebben de Montenegrijnen die in Servië wonen gewaarschuwd dat ze, als het tot een afscheiding komt, "buitenlanders" in Joegoslavië zullen worden. Dat houdt in dat ze een verblijfsvergunning moeten aanvragen. Als die wordt geweigerd, moeten ze Servië verlaten, waarmee ze ook hun werk kwijtraken. Op het moment wonen zo'n 600.000 Montenegrijnen in Montenegro en een evengroot aantal in Servië.

Vice-premier Nikolic zei verder dat als Montenegro zich afscheidt, de Serviërs die nu in Montenegro wonen naar Servië zullen verhuizen, en de moslims die in Servië wonen, naar Montenegro. "Dan wordt Montenegro binnen een paar jaar een islamitische staat, en dan zal Milo Djukanovic niet langer de president zijn", aldus Nikolic.

Vollebaek

De voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), Knut Vollebaek, zei gisteren in Athene dat Joegoslavië meer moet worden betrokken bij de Europese politiek, want het is juist de isolatie van het land die kan leiden tot instabiliteit in de regio. Vollebaek is ook minister van Buitenlandse Zaken in Noorwegen. "We kunnen niet een gat in Europa hebben en dan denken dat er stabiliteit moet zijn."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 oktober 1999

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Belgrado zegt afsplitsing Montenegro toe te laten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 oktober 1999

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken