Bekijk het origineel

Garzon wil nu ook Argentijnse junta aanpakken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Garzon wil nu ook Argentijnse junta aanpakken

Rechter vaardigt arrestatiebevelen uit

3 minuten leestijd

MADRID - De Spaanse rechter Baltasar Garzon heeft gisteren internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen in totaal 98 Argentijnen. Hij heeft hen aangeklaagd voor een reeks misdaden waaronder genocide, terrorisme en marteling tijdens de dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land tussen 1976 en 1983.

Onder de gezochte personen bevinden zich in ieder geval twaalf leden van de toenmalige militaire junta, onder wie Jorge Videla, Emilio Massera en Leopoldo Galtieri.

Naast het twaalftal zijn nog zo'n tachtig andere hoge militairen en politiefunctionarissen aangeklaagd. Volgens het persbureau EFE verzoekt Garzon ook om wereldwijde bevriezing van de tegoeden van de officieren.

Videla en Massera zijn op grond van de nieuwe beschuldigingen onder huisarrest geplaatst. Galtieri leeft praktisch als een kluizenaar in een voorstad van Buenos Aires.

De Spaanse rechter Garzon verwierf bekendheid met zijn aanklacht tegen de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet, die nu in Engeland vastzit in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Spanje.

De arrestatie van Pinochet leidde tot heftige reacties in Chili. Nog steeds hebben vrijwel dagelijks demonstraties van zowel voor- als tegenstanders van de voormalige dictator in de hoofdstad Santiago plaats. Ook de Spaanse regering raakte in verlegenheid door de acties van onderzoeksrechter Garzon. Madrid liet echter weten de kwestie als een strikt juridische aangelegenheid te beschouwen en zich niet in de zaak te zullen mengen.

Elke poging van Garzon om uitlevering van de Argentijnen af te dwingen, zal waarschijnlijk dezelfde diplomatieke repercussies krijgen als de zaak-Pinochet.

Een medewerker van Garzon zei dat de rechter verwacht dat de Argentijnse autoriteiten niet in zullen gaan op zijn verzoek om uitlevering. In de 282 pagina's tellende aanklacht staan uitvoerige beschrijvingen van onder medisch toezicht uitgevoerde martelingen, waaronder massaverkrachtingen en het toedienen van elektrische schokken aan de genitaliën.

Garzon, ook wel bekend als "de superrechter" wegens zijn voorkeur voor zaken tegen hooggeplaatste figuren, zegt dat de aangeklaagden een terreurcampagne hebben gevoerd gericht op "de systematische vernietiging van mensen die zich volgens hen verzetten tegen hun idee van een christelijke westerse beschaving."

Inmenging

Vertrekkend president Carlos Menem beschuldigt Garzon van inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Argentinië. Hij heeft het onderzoek naar de verdwijning van meer dan 300 Spanjaarden tijdens de militaire dictatuur tegengewerkt.

Ook Fernando de la Rua, winnaar van de onlangs gehouden presidentsverkiezingen, wijst het arrestatiebevel af. Hoewel het aankomend staatshoofd eerder pleitte voor justitiële samenwerking tussen Buenos Aires en Madrid, zegt hij nu dat dit arrestatiebevel "het grondgebied van Argentinië uitsluit."

Volgens mensenrechtenactivisten zijn er tijdens het bloedige militaire bewind in Argentinië zeker 30.000 mensen vermoord of verdwenen. Officiële cijfers houden het op 15.000 slachtoffers. Na de terugkeer van de democratie in 1983 moesten de leiders van de junta terechtstaan. Zij werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen, maar kregen vijf jaar later van Menem gratie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 november 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Garzon wil nu ook Argentijnse junta aanpakken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 november 1999

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken