Bekijk het origineel

Verwerking kernafval punt van discussie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verwerking kernafval punt van discussie

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie voor Milieubeheer (VROM) en de milieuorganisatie Greenpeace blijven het oneens over de vraag hoe radioactief afval bij Dodewaard en Petten moet worden weggewerkt. Dit bleek gisteren in Den Haag bij de Raad van State.

De opslagplaatsen van de gesloten kerncentrale in Dodewaard en het Europees nucleair onderzoekscentrum in Petten zitten boordevol hoogradioactief afval. Volgens VROM kan het veilig worden vervoerd naar opslagruimte elders. Het afval uit Dodewaard kan naar de opwerkingsfabriek Sellafield in Groot-Brittanniƫ, het afval uit Petten naar Borssele. VROM bekijkt ook de mogelijkheid verrijkt uranium uit Petten naar de Verenigde Staten te brengen.

Greenpeace wil de transportvergunningen via de Raad van State tegenhouden. Volgens de milieugroep zijn de vergunningen niet duidelijk genoeg. De organisatie wil inzicht in de ongevalrisico's en openbaarmaking van het rampenplan. Ook moet duidelijk zijn langs welke route het nucleair afval wordt getransporteerd. "Burgers moeten weten aan welke risico's ze worden blootgesteld", zei de raadsman van Greenpeace.

Een woordvoerder van Greenpeace zei dat het tekort aan opslagruimte al veel eerder had moeten worden aangepakt. "Het laat zien dat Nederland niet zorgvuldig genoeg omgaat met het regelen van opslag of verdere verwerking van radioactief afval." De bouw van een goede opslagbunker in Borssele verloopt traag omdat de nucleaire industrie geen brood ziet in Nederland.

Namens VROM noemde de advocaat de argumenten van Greenpeace absurd. "We gaan niet kilometer voor kilometer vastleggen hoe het transport plaatsvindt. Als we omrijden vanwege een file, overtreden we daarmee de vergunning." Vragen om openbaarmaking van het rampenplan en de risico's vond hij overbodig.

De raadsman voor de drie nucleaire bedrijven -de Britse verwerker British Nuclear Fuels, de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland en de beheerder van nucleaire afvalopslagplaatsen Covra- benadrukte voorts dat Greenpeace nooit eerder heeft geprotesteerd tegen nucleaire transporten. "Dan vond ze die blijkbaar niet gevaarlijk, of ze heeft zitten slapen", aldus de raadsman.

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 november 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Verwerking kernafval punt van discussie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 november 1999

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken