Bekijk het origineel

Vrijgeleide Bouterse hangt af van OM

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vrijgeleide Bouterse hangt af van OM

Hof schorst zo nodig voorlopige hechtenis

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk of het openbaar ministerie meewerkt aan een vrijgeleide voor Bouterse naar Nederland. Gisteren bleek het hof in Den Haag bereid de voorlopige hechtenis van Bouterse tijdelijk op te heffen. Dit om hem in de gelegenheid te stellen tijdens zijn proces een verklaring af te leggen. Een vrijgeleide moet Bouterse zelf met de Nederlandse autoriteiten regelen.

Het gerechtshof heeft geen bevoegdheid om die vrijgeleide te bepalen. Het hof wil het bevel tot gevangenneming, dat de rechtbank bij haar vonnis tegen Bouterse en zijn medeverdachte R. L. heeft uitgesproken, niet ongedaan maken. De enige handreiking die het rechtscollege doet, is dat de voorlopige hechtenis van de vroegere Surinaamse machthebber wordt geschorst als hij in Den Haag een verklaring komt afleggen.

De raadsheren kunnen geen vrijgeleide aan Bouterse geven omdat dit een internationale kwestie is. Of het openbaar ministerie (OM) meewerkt aan een vrijgeleide voor Bouterse is maar de vraag. Eerder deze week wees justitie een verzoek van de raadsman van Bouterse, A. Moszkowicz, af.

Het ministerie van Justitie zal zich niet bemoeien met die beslissing, laat een woordvoerder weten. "Het is een puur juridische kwestie, waarbij het OM de scepter zwaait. De politiek staat hierbij buitenspel."

Voorzitter mr. E. von Brucken Fock liet wel doorschemeren dat een eventuele weigering van het OM geen gevolgen zal hebben voor het arrest. Volgens persadvocaat-generaal J. Wesselink wordt de tussenuitspraak bestudeerd. Wel benadrukt hij dat het initiatief voor een vrijgeleide van de verdachte moet komen. Verder wil Wesselink niet vooruitblikken op een eventuele beslissing.

Moszkowicz kan nog niet zeggen of hij om een vrijgeleide gaat vragen. Hij wil eerst kijken welke mogelijkheden het hof biedt. Voorop zal blijven staan dat Bouterse geen enkel risico gaat nemen dat kan leiden tot zijn arrestatie.

Het hof bepaalde gisteren verder in de tussenuitspraak dat de dagvaardingen voor proces in het hoger beroep op de juiste wijze aan de verdachten Bouterse en L. zijn betekend. Het OM heeft de documenten uitgereikt op het moment dat de raadslieden bij de griffie in het Paleis van Justitie in Den Haag appèl aantekenden. Ook zijn de dagvaardingen naar enkele adressen in Suriname gestuurd. Dat is volgens het hof voldoende.

Beperking

Omdat Moszkowicz donderdag aangaf dat hij niet door Bouterse gemachtigd is om als raadsman tijdens het proces op te treden, heeft het hof gisteren bepaald dat de strafzaak tegen de oud-legerleider bij verstek wordt gevoer d. Dat betekent dat Moszkowicz beperkt wordt in zijn verdediging. Hij kan het hof wel verzoeken doen, maar de raadsheren kunnen deze zonder motivatie afwijzen. Dat is vooral van belang als het hof zich volgende week buigt over de lijst van 107 getuigen die de raadsman van Bouterse wil horen.

Moszkowicz pleitte gisteren voor een terugverwijzing van de hele zaak-Bouterse naar de rechtbank. Hij vindt dat het proces voor de rechtbank eerder dit jaar nietig is.

De raadsman spande toen een procedure aan om de behandeling voor de rechtbank in Den Haag te verplaatsen naar Rotterdam, omdat veel van de ten laste gelegde cocaïnetransporten een Rotterdamse achtergrond hebben. Van die procedure gaat volgens de wet een schorsende werking uit voor de vervolging. De rechtbank negeerde deze schorsende werking en zette het proces voort. Daarom is de rechtszaak, die Bouterse een straf van zestien jaar cel en een boete van 4,5 miljoen gulden opleverde, nietig volgens Moszkowicz.

De zaak wordt maandag voortgezet. Woensdag beslist het hof naar verwachting over het verzoek van Moszkowicz de zaak terug te verwijzen naar de rechtbank.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

Vrijgeleide Bouterse hangt af van OM

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken