Bekijk het origineel

Noordermannenkoor en Jeduthun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Noordermannenkoor en Jeduthun

4 minuten leestijd

Het Noordermannenkoor uit Rijssen onder leiding van Harm Hoeve en Christelijk Mannenkoor Jeduthun uit Amersfoort onder leiding van Arie Kortleven doen weer via een cd van zich horen. Aan beide cd's werken Marcel van de Ketterij op orgel en Johan Bredewout op de vleugel mee. Anja van der Maten bespeelt op deskundige wijze bij Jeduthun de hobo.

Het repertoire op de cd van het Noordermannenkoor is geheel op Kerst gericht, terwijl Jeduthun zich niet aan een bepaald gedeelte van het kerkelijk jaar heeft gebonden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de liederen bekend tot zeer bekend zijn en dat het repertoire weinig nieuws bevat. Dit betekent dat het in hoge mate van de uitvoering afhangt of het bekende liedrepertoire toch als nieuw overkomt. Het ene koor slaagt daar beter in dan het andere.

De tekstuitbeelding bij Jeduthun is boeiend: erg genuanceerd, spanning opbouwend, expressief door veel verschil in dynamiek aan te brengen. Het Noordermannenkoor doet dit ook wel iets, maar duidelijk veel minder frequent en minder genuanceerd. Het geheel heeft vrij constant een behoorlijke geluidssterkte, wat tot luistermoeheid kan leiden. De tekstuitspraak is bij beide koren behoorlijk duidelijk. Gelukkig is bij beide cd's een keurig verzorgd booklet aanwezig, zodat de teksten tijdens het luisteren gevolgd kunnen worden. De uitspraak wordt bij Jeduthun positief beïnvloed door de voor een mannenkoor vrij heldere en redelijk doorzichtige koorklank. Het Noordermannenkoor heeft een wat donkerder gekleurde klank.

De opnamen in respectievelijk Hasselt, Leeuwarden en Amersfoort zijn mooi ruimtelijk van aard. Bij die van het Noordermannenkoor zijn wel wat bijgeluiden te horen. Ook het ademhalen van de koorleden is naar mijn mening te duidelijk op de cd gekomen. Het Noordermannenkoor heeft tijdens een uitvoering in de Grote Kerk in Leeuwarden ook een viertal nummers live opgenomen met medewerking van het publiek, waaronder "Ere zij God" in de bekende bewerking van J. v.d. Waard. Dit is best heel goed gelukt: de same nzang gaat mooi gelijk op en het koor zingt meestal een mooie tegenpartij.

Organist Marcel van de Ketterij dringt zich niet op de voorgrond. Het is positief te duiden dat hij de zang vaak met korte voorspelen inleidt. Wel zijn de voorspelen erg voorspelbaar en weinig origineel. In Amersfoort heeft hij soms moeite om de verschillen in sterk en zacht van het koor te volgen. In Hasselt heeft het orgel tijdens het spelen af en toe last van ademnood.

Over de bijdrage van pianist Johan Bredewout ben ik niet zo enthousiast. Zijn spel is wel virtuoos, maar steeds erg voorspelbaar en bevat veel van hetzelfde. Tijdens het luisteren kwamen verschillende vragen bij mij op: Waarom dit instrument niet altijd genuanceerd, maar soms om boven het geluid uit te komen ruw bespeeld (zoals Jeduthun: "Ruwe stormen")? Waarom dat gegrom in de diepte (Jeduthun: "De heem'len roemen", Rijssen: "Eeuwen geleden")? Jeduthun heeft bijvoorbeeld genoeg in huis om te boeien, daar is de vleugel niet voor nodig. Veel details in de stemvoering verdwijnen in de brij.

De bijdrage van beide instrumentalisten tegelijkertijd verloopt bijna steeds volgens een vast patroon: de piano begint, het orgel valt in -vaak met gebruik van een tremulant- en speelt de melodie, de piano gaat daarna de melodie omspelen en ten slotte valt het koor in.

Op de Amersfoortse cd is er af en toe nog de mooie klank van de hobo te horen, die net even wat extra variatie en kleur aan het geheel geeft. Ondanks deze wat kritische noten zullen de liefhebbers van mannenkoren, dan wel het geestelijk lied aan deze cd's genoegen kunnen beleven.

N.a.v. "Eeuwen geleden", Noordermannenkoor Rijssen o.l.v. Harm Hoeve. STH CD 1499232;

"Leer mij Uwen weg", Chr. Mannenkoor Jeduthun Amersfoort o.l.v. Arie Kortleven. JOZ Muziekproducties QCD 3192-2.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Noordermannenkoor en Jeduthun

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 december 1999

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken