Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Jachtschotel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jachtschotel

2 minuten leestijd

Een ouderwets winters recept, dat eigenlijk de restverwerking was na de jacht. Men wisselde restjes gaar vlees of wild af met laagjes appel, uien en aardappelpuree. Vervolgens werd dit in de oven nog even opgewarmd en van een bruin korstje voorzien.

In dit recept wordt rundergehakt gebruikt, maar ook runderlappen of varkenslappen zijn bruikbaar. In blokjes gesneden moeten ze natuurlijk wat langer sudderen dan het gehakt.

Ingrediënten (4 personen): 1,25 kg aardappelen, 2 dl melk, 75 g boter, 3 uien, 300 g rundergehakt, 1 dl runderbouillon, 2 kruidnagelen, laurierblad, scheutje rode wijn, 3 zachtzure appels, paneermeel, peper, zout en nootmuskaat.

Bereiding: Schil de aardappels en kook ze in ruim water gaar. Giet ze af en maak er met de melk, 25 g boter, peper, zout en nootmuskaat een luchtige puree van. Pel intussen de uien en snipper ze fijn. Fruit de uien in 25 g boter goudbruin en voeg vervolgens het gehakt toe. Onder voortdurend omscheppen het gehakt met de uien rul bakken. Hierna de bouillon, kruidnagelen, laurierblad en de rode wijn toevoegen. Ongeveer 10 minuten laten sudderen totdat de smaken zich vermengd hebben. Eventueel binden met wat allesbinder of maïzena. Op smaak brengen met zout en peper. Schil de appels, snijd de klokhuizen eruit en snijd ze in schijfjes. Beboter een vuurvaste schaal en doe het vleesmengsel onderin. Leg hierop een laag appelschijven en bedek het geheel met aardappelpuree. Bestrooi de schotel met paneermeel en verdeel de rest van de boter erover. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en laat het gerecht in 30 minuten een bruin korstje krijgen. Een winterse salade met witlof en stukjes mandarijn past hier goed bij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 januari 2000

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Jachtschotel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 januari 2000

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken