Bekijk het origineel

Duitse pers noemt naam donateur Kohl

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Duitse pers noemt naam donateur Kohl

"Mediamagnaat Kirch gaf geld"

3 minuten leestijd

BERLIJN - De Süddeutsche Zeitung noemde vandaag een persoon die anoniem geld heeft gegeven aan Helmut Kohl toen hij Duitsland en de CDU nog bestierde. De krant stelde dat de gever een vriend van Kohl is geweest, Leo Kirch. Kirch is een grote ondernemer in de mediawereld.

Het dagblad Bild schreef vandaag dat een voormalige CDU-adviseur Horst Weyrauch woensdag al namen heeft genoemd voor de top van de CDU. De Berlijnse krant Der Tagesspiegel meldde intussen dat het bij de 2,1 miljoen mark aan donaties waarvan de herkomst schimmig is omdat Kohl die weigert te onthullen mogelijk gaat om renteopbrengsten van geheime CDU-rekeningen in het buitenland. Inmiddels is bekend dat de CDU-afdeling in de deelstaat Hessen meer dan 20 miljoen mark in Zwitserland en Liechtenstein had geparkeerd. Weyrauch heeft al openlijk bekend dat de CDU op nationaal niveau niet voor de Hessische praktijken onderdeed.

Als Der Tagesspiegel gelijk heeft, betekent dat dat Kohl, die volhoudt dat het geld afkomstig is van donateurs die op hun anonimiteit zijn gesteld, heeft gelogen. Ook binnen de partij wordt steeds meer gespeculeerd over die mogelijkheid. De oud-bondskanselier heeft met zijn verhalen over geheime geldschieters een "rookgordijn" willen optrekken, aldus een christen-democratische zegsman in de krant. De Süddeutsche Zeitung noemde in zijn editie van vandaag echter de mediamagnaat Leo Kirch als een van de geheime donateurs. Zowel de CDU als een woordvoerder van Kirch ontkende het bericht. De krant beriep zich op bronnen binnen de CDU.

Kohl heeft eerder toegegeven zelf een paar miljoen van anonieme donateurs te hebben gehad voor partijwerk. Hij weigert consequent namen te noemen, omdat hij heeft beloofd die te verzwijgen. Weyrauch heeft volgens Bild bevestigd dat alle namen zijn genoemd. Er moet alleen nog worden uitgepuzzeld wie wat deed. Zelf was Weyrauch naar eigen zeggen maar een radertje in de zwarte CDU-boekhouding.

Een dag na het meer dan zes uur durende verhoor van de voormalige accountant van de CDU heeft de Duitse christen-democratische partij gisteren haar onderzoek naar de illegale geldbronnen voortgezet. Oud-bondskanselier Helmut Kohl had in Bonn een onderhoud met Willi Hausmann, die al eerder medewerkers van Kohl aan de tand voelde over hun kennis van de geheime rekeningen van de partij. Ook werd de vroegere chef van de partijadministratie Hans Terlinden ondervraagd.

Resultaten

Vandaag werden de resultaten van de verschillende ondervragingen besproken. Daarna zal de partij opening van zaken geven over bijvoorbeeld de verklaringen die Weyrauch tegenover de onderzoekscommissie heeft afgelegd. Officieel wordt er tot die tijd gezwegen over de uitspraken van Weyrauch en Terlinden, maar verschillende bronnen in de CDU-top spreken al van een doorbraak in de affaire. Weyrauch, jarenlang een vertrouweling van Kohl, verzette zich intussen op de Duitse televisie tegen de veronderstelling dat hij een van de sleutelfiguren in het schandaal rond de geheime partijrekeningen zou zijn. Hij verklaarde zelf slechts een "radertje in het raderwerk" te zijn geweest, "niet meer." Volgens hem liggen de namen van alle betrokkenen inmiddels wel op tafel. Je moet die namen enkel in de juiste volgorde leggen en het plaatje is compleet, zei Weyrauch.

In Berlijn hield ondertussen de onafhankelijke commissie voor de wetten op partijfinanciering haar eerste vergadering. De commissie telt vijf leden, onder wie de president van de Duitse rekenkamer, een oud-directeur van het Bureau voor de Statistiek en een politicoloog. "Met een mengeling van ongeloof en schrik ervaren we telkens nieuwe facetten van de omgang met partijuitgaven", verklaarde bondspresident Rau bij de openingszitting.

De Duitse geheime dienst (BND) gaf gisteren indirect toe dat een deel van zijn vermogen in de jaren '70 door de politieke partijen in de Bondsdag is aangewend om de ontwikkeling van de democratie in Spanje en Portugal te ondersteunen. Kranten hadden dat eerder al gemeld. De BND laat echter weten geen enkele invloed te hebben gehad op het sturen van het geld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 februari 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Duitse pers noemt naam donateur Kohl

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 februari 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken