Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Winterse linzenschotel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Winterse linzenschotel

2 minuten leestijd

Peulvruchten hebben een hoge voedingswaarde. Ze bevatten onder meer ijzer, eiwit en vitamine B. Hierdoor kunnen ze zowel aardappelen als vlees vervangen.

Peulvruchten bevatten echter geen vitamine C, zodat er dus altijd een combinatie met groentes of salades gemaakt moet worden. Van de vele soorten peulvruchten die er bestaan, zijn linzen wel het gemakkelijkst: ze hoeven niet voorgeweekt te worden en ze hebben een korte kooktijd. Met deze linzenschotel valt goed te variëren. Blokjes salami of chorizo geven een pittig Italiaans accent aan dit gerecht. Blokjes roerbaktofoe, onder andere bij Albert Heijn verkrijgbaar in bakjes van 200 g, zijn een goed alternatief voor een dagje zonder vlees.

Ingrediënten (4 à 5 personen): 300 g linzen, 2 groentebouillonblokjes, 2 preien, 2 winterwortels, 4 tomaten, doosje champignons, 1 ui, 200 g salami, laurierblaadje, bosje peterselie, olie om te bakken, peper en zout.

Bereiding: Was de linzen goed en verwijder eventuele steentjes. Kook ze in ruim water met de bouillontabletten en het laurierblaadje in ongeveer 45 minuten gaar. Snijd de prei in ringetjes en was deze eveneens goed. Pel en snipper de ui, snijd de champignons in plakjes en de winterwortel in stukjes. Giet een scheutje olie in een grote sudderpan en roerbak deze groenten hierin ongeveer 15 min of totdat de wortel gaar is. Giet de linzen af, verwijder het laurierblaadje en voeg de linzen bij de groenten in de sudderpan. Snijd de salami in blokjes en de tomaten in stukjes en laat deze nog even doorwarmen met het linzen-groentemengsel. Eventueel kunnen de tomaten ontveld worden. Op smaak brengen met zout en peper en bestrooien met gesnipperde peterselie. Ook kunnen Italiaanse kruiden zoals oregano toegevoegd worden. De roerbaktofoe bij voorkeur in een koekenpan met antiaanbaklaag zonder vet zachtjes bakken tijdens het kookproces van de linzenschotel. Af en toe omscheppen. Hierdoor worden de stukjes lekker knapperig. Pas op het laatste moment aan de linzenschotel toevoegen. Serveer het gerecht met stokbrood.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 maart 2000

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Winterse linzenschotel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 maart 2000

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken