Bekijk het origineel

De eerste protestantse kerkdienst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De eerste protestantse kerkdienst

3 minuten leestijd

Brazilië werd in 1500 ontdekt door de Portugees Alvarez Cabral. Met hem landde tegelijk de "ware religie", het rooms-katholicisme. De paus oordeelde nu eenmaal dat het een morele verplichting was de overheerste volken te kerstenen. Onder de priesters die meekwamen, waren er die met zelfverloochening probeerden het christendom te verspreiden.

De oorspronkelijke bevolking van Tupys, Guaranys, Goitacazes en Aimoris had het echter lang niet altijd gemakkelijk onder de missiedrang. In 1549 komt het land onder het bestuur van koning Johan III van Portugal. In 1551 geeft de toenmalige paus Julius III de Portugese koningen het recht alle kerkelijke kwesties in de koloniën te regelen. De geestelijken traden in het begin ook op tegen uitspattingen van de kolonisten. Maar ook onder de geestelijken bevond zich veel weinig eerbaar volk. Er waren later ook prie sters die protesteerden tegen de slechte behandeling van indianen. Het resultaat was dat men negers uit Afrika als slaaf naar de koloniën haalde. Rooms-katholicisme vermengde zich met lokale godsdiensten, zoals in veel koloniën gebeurde.

De eerste protestantse kerkdienst had plaats op 10 maart 1557, nadat in 1555 de eerste hugenoten zich er vestigden. Hun leider keerde echter terug tot het rooms-katholicisme. Calvijn stuurde een hugenootse kandidaat, die echter snel afhaakte. Ook de bekende Gaspar de Coligny was erbij betrokken. In 1571 komt de kolonie weer onder Portugees bestuur.

De Nederlandse invloed dateert van 1624, toen Piet Hein de Portugese vloot in de Allerheiligenbaai naar de bodem joeg, waarna graaf Johan Maurits van Nassau van 1636 tot 1644 gouverneur werd. De gereformeerde religie werd ingevoerd. Er kwamen ziekentroosters en predikanten, die ook evangeliseerden maar weinig resultaat zagen op hun werk.

In 1654 veroverden de Portugezen Recife en in 1661 stond in het toen getekende vredesverdrag dat ons land afzag van alle aanspraken op Brazilië. Daarmee was het ook gedaan met de gereformeerde religie. Ondertussen was er een catechismus in het Portugees verschenen.

Vorige maand verklaarde de paus dertig Braziliaanse martelaren zalig. Zij werden in 1645 door indianen gedood. Er was ook een enkele Hollander bij betrokken. De paus vergat echter te melden dat toen de Nederlanders in 1654 wegtrokken, de Portugezen hele indianenstammen uitroeiden. Onder het bewind van de West-Indische Compagnie bestond er voor rooms-katholieken een betrekkelijk grote vrijheid van godsdienst.

Voort wentelden de eeuwen. Opstand In Zuid-Amerika had tot gevolg dat Spaanse koloniën zelfstandig werden. Brazilië bleef bij Portugal horen. In 1822 werd het een zelfstandig keizerrijk, met als keizer een telg uit het Portugese koningshuis. In 1837 kwam uit de Verenigde Staten de eerste methodistenpredikant naar Brazilië. In 1889 werd het keizerrijk een federatie van staten, los van Portugal. Van 1850 tot 1950 kwamen er wel vijf miljoen immigranten uit geheel Europa binnen.

Door de Europeanen, Russen en Noord-Amerikanen komt het protestantisme weer terug in het land. Het lutheranisme wordt een krachtige groep. Voor en na de Tweede Wereldoorlog komen er Nederlanders, die vooral land ontginnen. In de jaren dertig ontstaan er Nederlandstalige kerken. Maar ook de Rooms-Katholieke Kerk is er actief. De bekende predikant H. J. Hegger was in Brazilië priester en hoogleraar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 april 2000

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

De eerste protestantse kerkdienst

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 april 2000

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken