Bekijk het origineel

Advocaat: Vrijgeleide voor Desi Bouterse

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Advocaat: Vrijgeleide voor Desi Bouterse

"Hij moet als vrij man weer kunnen vertrekken"

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De advocaat van Desi Bouterse, A. Moszkowicz, heeft bij het openbaar ministerie in Den Haag een officieel verzoek ingediend voor een vrijgeleide voor de oud-legerleider van Suriname. Het parket in Den Haag zegt dat het verzoek gisteren is ontvangen. Het was al eerder aangekondigd.

Volgens zijn raadsman is Bouterse bereid onder voorwaarden naar Nederland te komen om in zijn drugsproces een verklaring af te leggen. Moszkowicz wil van het OM wel de garantie dat zijn cliënt niet wordt opgepakt, ook niet voor andere zaken dan waarvoor hij op dit moment terechtstaat. Dat betekent dat de vroegere Surinaamse machthebber niet mag worden aangehouden voor meineed of voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden. Moszkowicz: "Hij moet als vrij man weer kunnen vertrekken."

Een complicerende factor is namelijk dat Bouterse ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982 in Paramaribo. Hij beaamde eerder zelf dat hij als toenmalig legerleider verantwoordelijkheid voor de moorden droeg. Het gerechtshof in Amsterdam laat een deskundige in het volkenrecht nu onderzoeken of Bouterse hiervoor in Nederland kan terechtstaan.

Rechtsgevoel

Strafpleiter G. Spong verzette zich tegen een eventueel vrijgeleide voor de voormalige Surinaamse machthebber, al voordat het verzoek daadwerkelijk was ingediend. Hij heeft de hoofdofficier van justitie in Den Haag opgeroepen niet aan de regeling mee te werken. Volgens de advocaat druist een vrijgeleide in tegen het rechtsgevoel en zal de komst van Bouterse naar Neder- land maatschappelijke onrust veroorzaken.

Spong is betrokken. Hij had zelf vrienden onder de slachtoffers van de Decembermoorden. Ook staat de raadsman kroongetuige P. van L. bij in het proces tegen Bouterse. Die legde onlangs voor het hof in Den Haag een voor de oud-legerleider uiterst belastende verklaring af.

Het gerechtshof heeft eerder zelf aangegeven te willen meewerken aan de komst van Bouterse. De raadsheren zijn bereid tijdelijk zijn voorlopige hechtenis op te heffen. Zij kunnen de voormalige machthebber echter geen vrijgeleide geven. Dat is een kwestie die Bouterse zelf met justitie moet regelen.

Een bedreigde getuige moet zijn belastende verklaring tegen Desi Bouterse over diens vermoedelijke drugshandel toch toelichten voor het gerechtshof in Den Haag. Dat gebeurt dan wel achter gesloten deuren. Het hof heeft dit gisteren in een kort geding beslist. De bedreigde getuige spande eerder deze snelle procedure tegen het OM aan, omdat hij uit angst voor represailles niet voor het Haagse rechtscollege wil verschijnen.

Teruggedraaid

Van de rechtbankpresident in de hofstad hoefde hij dat ook niet te doen. Maar het gerechtshof heeft die beslissing nu teruggedraaid. Volgens de advocaat van de getuige is zijn cliënt bedreigd. De getuige vreest voor zijn leven als hij op de zitting moet komen.

De advocaat van de man, C. van Bavel, ziet er geen heil in om in cassatie bij de Hoge Raad te gaan. Deze procedure heeft namelijk geen schorsende werking voor het verhoor. De bedreigde getuige moet gewoon verschijnen voor het hof, ook al zou de Hoge Raad zich nog over deze kwestie buigen. Wel gaat de raadsman nog één keer proberen het gerechtshof te bewegen om zijn cliënt niet te dwingen te verschijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 mei 2000

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Advocaat: Vrijgeleide voor Desi Bouterse

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 mei 2000

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken