Bekijk het origineel

BA bereid partner te laten vallen voor KLM

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

BA bereid partner te laten vallen voor KLM

Wellicht einde aan relatie met American Airlines

2 minuten leestijd

LONDEN/NEW YORK (ANP) - British Airways heeft veel over voor KLM. De Britten beginnen besprekingen met Northwest Airlines over hoe de Amerikaanse partner van KLM in het toekomstige Brits-Nederlandse fusieresultaat kan worden gevoegd.

Dit betekent echter het einde van BA's banden met American Airlines, de belangrijkste bondgenoot binnen de luchtvaartalliantie Oneworld.

British Airways lijkt geen moeite te hebben de banden met American door te snijden, meldden de zakenkranten Financial Times en The Wall Street Journal vandaag. Al jaren proberen BA en American Airlines Amerikaanse en Europese goedkeuring te krijgen voor hun alliantie. Maar Washington en Brussel trappen op de rem, omdat de twee maatschappijen in combinatie een te dominante positie krijgen op de Londense luchthaven Heathrow en de Noord-Atlantische routes.

De Britten accepteren inmiddels de KLM-eis dat zij zonodig de relaties met American Airlines heroverwegen. KLM weigert namelijk haar door Northwest mogelijk gemaakte Amerikaanse bruggenhoofd op te geven.

Ook American lijkt zich met een scheiding te verzoenen. De Amerikanen schurken sinds enkele maanden aan tegen de SAir Group, de moedermaatschappij van Swissair en de belangrijkste speler in de alliantie Qualiflyer. De Zwitsers hebben bovendien een meerderheidsbelang in het Belgische Sabena en net zulke omvangrijke landingsrechten in de Verenigde Staten als de KLM.

Onmogelijk

De samenwerking met Swissair "stelt ons in staat dingen te doen die onmogelijk waren met British Airways", constateert een functionaris van American in The Wall Street Journal. "Wij denken dat we een levensvatbare en kwalitatief zeer hoogwaardige alliantie kunnen vormen, die het kan opnemen tegen Star (de alliantie van Lufthansa en United Airlines, red.) en zeker tegen de combinatie BA-Northwest-KLM."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 september 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

BA bereid partner te laten vallen voor KLM

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 september 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken