Bekijk het origineel

Berlijnse synagoge doelwit van vandalen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Berlijnse synagoge doelwit van vandalen

Tweede aanslag op gebedshuis in week tijd

2 minuten leestijd

BERLIJN (AP) - Een Berlijnse synagoge is in de nacht van donderdag op vrijdag het doelwit geweest van vandalisme. Twee ruiten werden ingegooid en een gedenksteen aan de achterzijde van het Joodse gebedshuis werd beklad, aldus de politie.

De synagoge, in de wijk Kreuzberg, stond niet onder constante politiebewaking, zoals andere synagogen in de Duitse hoofdstad. De aanslag werd om 03.00 uur ontdekt. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

De gedenksteen herinnert aan de Kristallnacht, 9 november 1938, toen de nazi's in heel Duitsland Joodse winkels, synagogen en instituten aanvielen. "Deze gebroken ruiten zijn een spiegelbeeld van de Duitse maatschappij", zei de leider van de Berlijnse Joodse gemeenschap, Andreas Nachama. "Deze situatie is alarmerend."

Het is de tweede aanslag op een Duitse synagoge in een week tijd. Maandag werden molotovcocktails gegooid naar een Joods gebedshuis in Düsseldorf. In april was een synagoge in Erfurt doelwit.

Deze week vieren Joden de belangrijkste feestdagen van het jaar, Rosh Hashana, het Joodse nieuwjaar, dat vorige week vrijdag werd ingeluid. Morgen wordt Yom Kippur of Grote Verzoendag gevierd.

Het dagblad Bild meldde gisteren dat het aantal rechts-extremisten in

Duitsland dat bereid is geweld te gebruiken, is gestegen tot 9.000. De

krant ontleent dat aan een intern document van de binnenlandse veiligheidsdienst. De dienst spreekt in het memo, waarop Bild de hand heeft weten te leggen, van een verontrustende ontwikkeling.

In het document zou staan dat slechts 20 procent van de neonazi's werkloos is; de overigen hebben werk of gaan naar school. Van de 9.000 neonazi's die tot geweld willen overgaan, is slechts 5 procent vrouw, aldus Bild. De veiligheidsdienst uit in het interne document ook zorgen om de toenemende radicalisering van het ondergrondse muziekwereldje van de skinheads, aldus het dagblad.

Nachama zei dat de aanvallen op de synagogen geen Joods, maar een Duits probleem zijn dat de kern van de democratie in de Bondsrepubliek raakt. De Joodse gemeenschap van Berlijn is met 12.000 leden de grootste van Duitsland. Een groot deel van de leden komt uit de voormalige Sovjet-Unie. Door die groep, die het aantal Joden in Duitsland heeft doen stijgen tot 85.000, is de Bondsrepubliek het Europese land met de grootste Joodse gemeenschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

Berlijnse synagoge doelwit van vandalen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 oktober 2000

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken