Bekijk het origineel

Interbrew hoopt op 3 miljard euro

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Interbrew hoopt op 3 miljard euro

Belgische beursgang grootste ooit

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De beursgang van het Belgische concern Interbrew, brouwer van onder meer Jupiler, Stella Artois, Dommelsch en Oranjeboom, moet ongeveer 3 miljard euro (6,6 miljard gulden) opbrengen.

Interbrew zal vanaf december 88,2 miljoen aandelen noteren aan de Euronext-beurs van Brussel. Daarmee krijgt de al jaren kwakkelende Brusselse beurs meteen de grootste openbare inschrijving ooit te verwerken.

Institutionele beleggers konden wereldwijd vanaf gisteren al intekenen voor een prijs tussen de 30 en 38 euro per aandeel. Het publiek in Belgiƫ, Nederland en Luxemburg krijgt daartoe de kans vanaf 15 november. Afhankelijk van het resultaat van de inschrijving wil Interbrew nog eens 15 procent extra aandelen boven op de emissie, een zogeheten green shoe, uitbrengen. Bovendien komen er nog eens maximaal 2 miljoen aparte personeelsaandelen. Merrill Lynch en Fortis begeleiden de emissie.

De beursgang leidt ertoe dat 28 procent van de aandelen Interbrew publiek genoteerd zal zijn. De rest blijft de komende jaren in handen van een groep families rondom de voormalige Belgische christen-democratische politicus De Keersmaeker, die voorzitter is van de raad van commissarissen.

De emissie moet de internationale expansie van het concern verder bevorderen. Bestuursvoorzitter Powell van Interbrew wilde gisteren tijdens een perspresentatie niet ingaan op de vraag of nu ook de Nederlandse brouwer Grolsch zal worden ingelijfd.

Powell onderstreepte geen onvriendelijke overname te willen plegen. Interbrew bekleedt met een marktaandeel van 15,2 procent de tweede positie op de Nederlandse markt. De tweede helft van deze maand houdt Interbrew roadshows voor Nederlandse beleggers in Amsterdam, Utrecht en Breda.

Het Belgische concern, dat 92 procent van de omzet behaalt buiten de eigen markt, kende de afgelopen jaren een sterke expansie. De omzet steeg vorig jaar met 19,5 procent tot 3,2 miljard euro ten opzichte van 1998. De operationele winst steeg in een jaar tijd met 104,8 miljoen euro tot 755,7 miljoen euro.

Overname

Het volume verviervoudigde in nog geen tien jaar tot 80,1 miljoen hectoliter. Daarmee is Interbrew Heineken gepasseerd als nummer twee op de wereldmarkt. In die berekening is de overname van de Britse brouwer Bass al meegenomen. Deze overname wordt echter nog onderzocht door de Britse mededingingsautoriteiten. Interbrew zou met 33,2 procent een te dominante positie krijgen op de Britse biermarkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Interbrew hoopt op 3 miljard euro

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken