Bekijk het origineel

Vergunningen Enschede lieten veel te wensen over

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vergunningen Enschede lieten veel te wensen over

Ambtenaar wist niet van rapport vuurwerkopslag

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Enschede heeft het voor het ontplofte vuurwer kbedrijf SE Fireworks niet moeilijk gemaakt. Zo stonden in de milieuvergunningen geen bepalingen over afstanden tot bebouwing. Over het treffen van brandwerende maatregelen werd met geen woord gerept

Dat bleek gisteren tijdens het verhoor van de verantwoordelijke ambtenaar N. ten Bosch. Hij stond voor de rechter-commissaris in Den Haag in het voorlopig getuigenverhoor in de zaak van de vuurwerkramp in Enschede.

De 37-jarige Ten Bosch is zelf ook verdachte in het onderzoek door justitie naar de ramp op 13 mei. Hij stelde als medewerker van de bouw- en milieudienst van de gemeente de vergunningen op voor het vuurwerkbedrijf SE Fireworks.

De gemeente gaf zonder veel moeite vergunningen af aan de vuurwerkfabriek. De enige criteria die in de vergunning van 1997 voor het gebruik van zeecontainers voor de opslag van vuurwerk werden vastgelegd, waren dat er een meter afstand tussen de containers moest zijn en dat de laadbakken voorzien dienden te zijn van houten deuren. In de vergunning van 1993, waarin het aantal zeecontainers werd uitgebreid van drie tot veertien, kwamen deze eisen te vervallen.

Defensie

Ook werden de milieuvergunningen niet getoetst aan het bestemmingsplan. "Bij milieubeheer is normaal gesproken de ruimtelijke ordening geen toetsingsgrond", lichtte de ambtenaar toe. Hij wist indertijd ook niet dat voor het plaatsen van zeecontainers een bouwvergunning nodig was.

Volgens Ten Bosch had de gemeente Enschede geen beleid voor opslag van vuurwerk in containers. Het TNO-rapport dat de Limburgse politie-inspecteur P. van Brandenburg naar eigen zeggen ook naar de gemeente Enschede had gestuurd, had Ten Bosch voor de vuurwerkramp in mei van dit jaar nog nooit gezien.

Ook zegt hij dat hij zich niet kan herinneren dat hij met Van Brandenburg over zeecontainers heeft gesproken. Uit het TNO-rapport uit 1997 bleek dat gewone zeecontainers een brandwerendheid van slechts vier minuten hebben.

Enschede voer bij het opstellen van vergunningen voor en de controles van vuurwerkbedrijven blind op Defensie. Die gaf aan dat vuurwerk tijdelijk in zeecontainers kon worden opgeslagen. "Ik ben wat betreft de zeecontainers afgegaan op de adviezen van Defensie", aldus Ten Bosch.

Maar niet altijd volgde de ambtenaar de adviezen van de deskundigen van de landmacht op. Zo vond hij het niet nodig om, zoals Defensie suggereerde, de brandweer te raadplegen over brandwerende maatregelen. "Het was niet het beleid om de brandweer in te schakelen bij milieuvergunningen", was zijn verklaring.

Op eigen houtje

Ook schrapte hij op eigen houtje de bepaling dat de containers op een meter afstand van elkaar moesten staan, "omdat bij een ander vuurwerkbedrijf dit ook niet gold."

De eis van Defensie dat in de ruimte waar het vuurwerk werd overgepakt een sprinklerinstallatie moest komen, was ook niet in de vergunning terug te vinden. "Dat heb ik over het hoofd gezien, bemerkte ik toen ik na de ontploffing in mei de vergunning nog eens kritisch bekeek", meldde Ten Bosch.

De voorlopige getuigenverhoren gaan begin december verder. Ook minister Pronk van Milieu wordt dan onder ede verhoord. Het voorlopig getuigenverhoor vindt plaats op verzoek van advocaten van slachtoffers. Die willen bewijs verzamelen om de overheid aansprakelijk te stellen voor de ramp.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vergunningen Enschede lieten veel te wensen over

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken