Bekijk het origineel

Wildwesttaferelen in Amsterdam

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wildwesttaferelen in Amsterdam

Politie bezorgd over schietpartijen op straat

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft gistermorgen na een korte achtervolging en een schietpartij in Amsterdam-West twee mannen aangehouden die een supermarkt aan de Nieuwezijds Voorburgwal hadden overvallen. Een van de overvallers werd daarbij in zijn been geschoten.

Twee gemaskerde Antillianen waren om 10 uur via de personeelsingang een supermarkt van Albert Heijn aan de Nieuwezijds Voorburgwal binnengedrongen. Met pistool-mitrailleurs bedreigden ze twee personeelsleden en vroegen om geld. De overvallers gingen er lopend vandoor met een buit van enkele duizenden guldens. Op de Keizersgracht pakten ze een auto af van een medewerker van een loodgietersbedrijf. De politie kon hen even later klemrijden.

Behalve de buit van de overval heeft de politie twee vuurwapens (uzi's) in beslag genomen. De pistool-mitrailleurs waren geladen met 12 millimeter dum-dumkogels. De gewonde overvaller ligt nog in het ziekenhuis.

Bij de wilde achtervolging waren twee Amsterdamse politie-commissarissen betrokken, A. Smit en E. van der Hulst. Ze waren juist op het bureau Lijnbaansgracht aanwezig toen door de wachtcommandant werd omgeroepen dat er een gewapende overval plaatshad op een supermarkt achter het Koninklijk Paleis. Beide commissarissen spoedden zich in een snelle burgerdienstwagen naar de plaats des onheils. De auto was wel voorzien van een sirene en automatische "politie-stopborden".

De overvallers sloegen op de vlucht en maakten een loodgieter zijn volkswagen Caddy afhandig. Vervolgens joegen zij met snelheden tot 100 kilometer door de binnenstad, van tijd tot tijd vurend op de achtervolgende politiewagen. De twee politiecommissarissen reden de overvallers klem op de Willem de Zwijgerlaan waar de Caddy tegen een vuilniswagen botste. De verdachten sprongen uit hun auto en probeerden te vluchten. Via de megafoon sommeerde Smit hen op de grond te gaan liggen. Een van de overvallers gaf daaraan gehoor. De ander wilde opnieuw zijn vuurwapen pakken. Dat leverde hem een politiekogel op in zijn been. Kort daarop werden beide overvallers door de toegestroomde agenten ingerekend.

Zoveelste incident

De schietpartij is het zoveelste schietincident in korte tijd in Amsterdam. In ruim twee maanden tijd vormde de stad het decor van elf schietpartijen waarvan negen met dodelijke afloop. De politie maakt zich ernstig zorgen om de kogels die in toenemende mate het argeloze publiek om de oren vliegen.

Zo overleed op 20 september een 17-jarige jongen in het ziekenhuis die voor de deur van zijn huis werd neergeschoten. Drie mannen probeerden zijn vader te overvallen. De zoon kwam de vader te hulp en werd getroffen.

Op de Haarlemmerdijk wordt 23 september de crimineel Jan Femer doodgeschoten. Hij werd van dichtbij door een schutter vanaf een motor doodgeschoten. Bij de flat Hoptille kwam een 20-jarige Amsterdammer om het leven bij een schietpartij. Dat gebeurde na een woordenwisseling. Op een feest in Amsterdam-Zuidoost werd 7 oktober na een ruzie een 31-jarige man doodgeschoten. De 23-jarige schutter vluchtte, maar werd enkele dagen later in Suriname aangehouden. Bij een schietpartij in een koffieshop aan de Javastraat overleed een 25-jarige man en raakte een ander gewond. Oorzaak was een ruzie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Wildwesttaferelen in Amsterdam

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 november 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken