Bekijk het origineel

Zapatisten bereid tot vredesoverleg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zapatisten bereid tot vredesoverleg

2 minuten leestijd

LA REALIDAD (AP) - De Zapatista-rebellen uit de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Chiapas willen na vier jaar weer onderhandelen met de regering.

De leider van de rebellen, 'subcommandante' Marcos, heeft zaterdag gezegd dat hij in februari naar Mexico-stad zal reizen om zich ervan te vergewissen of de beloften van de nieuwe president Vicente Fox serieus genomen kunnen worden. Het zou voor het eerst in vijftien jaar zijn dat Marcos de jungle van Chiapas verlaat.

Fox kondigde vrijdag na zijn be√ędiging als president een vredesoffensief aan. Als onderdeel hiervan heeft hij opdracht gegeven tot de terugtrekking van een deel van de troepen uit Chiapas en heeft hij een door de rebellen gesteund wetsontwerp naar het parlement gestuurd, dat de rechten van de indianen regelt.

Marcos zei Fox, met wiens aantreden na 71 jaar een eind is gekomen aan de heerschappij van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI), nog niet helemaal te vertrouwen, maar noemde diens eerste daden bemoedigend. Over zijn voorgenomen bezoek aan Mexico-stad zei hij: "We zullen zien hoe het loopt. We gaan om te doen wat onze kameraden van ons verwachten: een eind maken aan deze oorlog."

Fox reageerde instemmend op Marcos' uitlatingen, die hij deed op een persconferentie. "De Zapatisten hebben ingestemd met een dialoog. Er is een nieuwe houding, een nieuwe manier van denken. Laten we een dialoog aangaan", aldus de president.

In 1996 braken de Zapatisten onderhandelingen met de regering van Fox' voorganger Ernesto Zedillo af, nadat die zich tegen een door een parlementscommissie opgesteld wetsontwerp over de rechten van indianen had gekeerd. Het voorstel, dat de steun had van de rebellen, had de weg moeten vrijmaken voor de uitvoering van een akkoord tussen de twee partijen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Zapatisten bereid tot vredesoverleg

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 december 2000

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken