Bekijk het origineel

Zapatisten beginnen politieke onderhandelingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zapatisten beginnen politieke onderhandelingen

Mexicaanse congrescommissie ontvangt rebellen

3 minuten leestijd

MEXICO-STAD (AP) - Na hun triomfantelijke intocht in de Mexicaanse hoofdstad zijn de zapatista-rebellen uit de zuidelijke deelstaat Chiapas aan het werk gegaan om hun politieke doelen te verwezenlijken. Een delegatie van 24 rebellen wisselde gisteren met leden van een congrescommissie van gedachten over de wet waarin de rebellen de rechten van de inheemse indiaanse bevolking van Mexico vastgelegd willen zien. De wet is gebaseerd op een overeenkomst die het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsfront in 1996 met de Mexicaanse regering heeft gesloten.

De congresleden zeiden na afloop dat er overeenstemming was bereikt op zes punten, die vooral betrekking hebben op het aangaan van een "respectvolle, openhartige en hartelijke dialoog." De rebellenleiders hadden volgens de parlementariërs ingestemd met een tweede ontmoeting, waarvoor echter geen tijdstip werd genoemd. Volgens senator Carlos Rojas wekte de leider van de rebellen, ondercommandant Marcos, de indruk oprecht te streven naar hervatting van onderhandelingen ter beëindiging van het conflict in Chiapas. De rebellenleiders wilden na de ontmoeting echter geen commentaar geven en het perscommuniqué was alleen getekend door de parlementsleden.

Goedkeuring

De Wet op indiaanse rechten en cultuur vormt het eerste van zes onderwerpen die de rebellen met de regering willen bespreken alvorens een vredesverdrag te tekenen. De wet, die kort na de overeenkomst van 1996 werd ingediend, werd door de zapatisten prompt aanvaard, maar stuitte op bezwaar bij de voorganger van president Vicente Fox, Ernesto Zedillo. De zapatisten stapten daarop uit het vredesoverleg. Fox, die op 1 december is aangetreden, gaf wel zijn goedkeuring aan het voorstel en stuurde het meteen door naar het parlement.

De wet zou indiaanse gemeenschappen in Mexico het recht geven zelf wetgeving uit te vaardigen en deze via traditionele organen als dorpsraden door te voeren. Verder voorziet de wet in radioprogramma's in indiaanse talen, tweetalige scholen en evenredige vertegenwoordiging van indianen in de verschillende parlementen. De indianen zouden gelijkelijk moeten delen in de welvaart en het collectief vruchtgebruik moeten hebben van het land waarop zij wonen.

Behalve aanvaarding van de wet eisen de zapatisten dat Fox meer legerbases in hun gebied sluit en meer van hun kameraden vrijlaat dan hij tot nu toe al gedaan heeft.

Rojas zei te geloven dat het parlement een wet kan aannemen die zowel tegemoetkomt aan de verlangens van de indianen als "de eenheid van het land en de grondwet" instandhoudt. "We moeten uitkijken dat we geen uitzonderingen of staten binnen staten creëren", zei hij. "We willen geen reservaten scheppen."

Gastvrij

De "Karavaan voor Indiaanse Waardigheid" waarmee de zapatisten twee weken door het land zijn getrokken, is gastvrij ontvangen bij universiteiten in Mexico-stad. De deelnemers en hun voor de helft uit het buitenland afkomstige sympathisanten zijn ondergebracht in tentenkampen, waar zij het eventueel maanden kunnen uithouden als het zoveel tijd vergt de indianenwet door het Congres te krijgen.

Het Zapatistisch Bevrijdingsfront begon op 1 januari 1994 een opstand om democratie, ontwikkeling en respect voor de inheemse bevolking af te dwingen. Er kwamen 145 mensen om het leven voordat twaalf dagen later een staakt-het-vuren werd bereikt. Daarna trokken de rebellen zich terug in het oerwoud, om van tijd tot tijd actie te voeren voor land en politieke rechten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Zapatisten beginnen politieke onderhandelingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 14 maart 2001

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken