Bekijk het origineel

Skaterage over hoogtepunt heen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Skaterage over hoogtepunt heen

2 minuten leestijd

HILVERSUM - Goed nieuws over de skaters in Nederland. Ze maken steeds minder brokken. Afgelopen jaar daalde het aantal ongelukken met maar liefst 41 procent. Dat is ook wel logisch, want de skaterage schijnt over het hoogtepunt heen te zijn.

De organisatie Consument en Veiligheid denkt dat jongeren die nu nog skaten de techniek aardig onder de knie hebben en dus minder vallen. Verder beschermen zij zich ook steeds beter. Bijna iedere skater weet inmiddels dat bijvoorbeeld scheen- en kniebeschermers veel ongelukken kunnen voorkomen.

Ook skatecursussen beginnen vruchten af te werpen. Zoals in Hilversum, waar donderdag op basisschool de Dubbeldekker de eerste "Skate Safe! skateclinics" voor kinderen gegeven werd.

In het kader van het landelijk actieprogramma "Sport Blessure Vrij" zullen er op honderd basisscholen skatelessen worden gegeven om het veilig skaten te bevorderen. Tijdens de lessen leren jonge skaters zich beschermen en worden rem-, stuur- en valtechnieken getoond.

In het ziekenhuis

Uit cijfers blijkt dat vorig jaar zo'n 7600 mensen na een skateongeval in het ziekenhuis terechtkwamen. Een jaar eerder waren dat er nog 13.000. Van de patiënten moest 6 procent na binnenkomst op de afdeling eerste hulp door naar het ziekenhuisbed.

Ongeveer 95 procent van de ongevallen was het gevolg van een val. In 2 procent was sprake van een aanrijding met een andere verkeersdeelnemer. De helft van alle ongevallen betrof botbreuken, waarbij de armen het hoogst scoorden. Eenderde leverde een gebroken pols op, en in 20 procent van de gevallen kwam de elleboog of onderarm in het gips. Van de mensen die tijdens het skaten gewond werden, liep 10 procent hoofdletsel op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Skaterage over hoogtepunt heen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken