Bekijk het origineel

LTO teleurgesteld na afblazen CO-pijp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

LTO teleurgesteld na afblazen CO-pijp

Energiebedrijven vinden project onhaalbaar

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Tuinders in Zuid-Holland kunnen niet profiteren van de CO-uitstoot van raffinaderijen. Het milieuvriendelijke project om die kooldioxide te gebruiken voor de betere groei van gewassen is afgeblazen. De energiebedrijven Eneco en Westland Energie vinden het onhaalbaar.

Het ministerie van Economische Zaken en de land- en tuinbouworganisatie LTO zijn zeer teleurgesteld. De bedoeling was de uitstoot van de Shell-raffinaderij in Pernis via een oude oliepijpleiding naar de kassen van het Westland te leiden. Maar de energiebedrijven, verenigd in de bv Optimalisatie van Kringloop- en Exergetische Processen (OPEK), vinden het project niet rendabel genoeg.

"Het was nooit onze insteek dat we er rijk van wilden worden. Maar geld bijleggen is ook niet de bedoeling", zegt directeur P. Bouwman van OPEK. Het voornaamste probleem is volgens hem dat in het voorjaar de fabriek in Pernis enkele weken voor onderhoud stilligt, terwijl dat juist de periode is dat tuinders CO het hardste nodig hebben. "En als we levering niet kunnen garanderen, kunnen we maar beter ophouden."

LTO zegt het er "niet bij te laten zitten." Volgens de organisatie hebben de energiebedrijven de zaak "blijkbaar niet goed aangepakt." LTO zoekt anderen om het toch te laten slagen. "Het is natuurlijk zonde dat Shell zuivere CO de lucht in blaast terwijl wij die goed kunnen gebruiken", zegt de woordvoerder.

Voor het ministerie is het een "tegenslag." Bij de oprichting van OPEK in 1999 was het ministerie enthousiast. Minister Jorritsma zegde direct 39 miljoen subsidie toe in de totale kosten van 130 miljoen. Volgens een woordvoerder vervalt die subsidie nu. Maar er is volgens hem nog wel een afspraak over de aankoop van de oude oliepijplijn door OPEK. Hij weet niet of die eenzijdig kan worden opgezegd.

Oliepijpleiding

De overheid liet de pijpleiding in de jaren zestig aanleggen om ruwe olie van de haven van Rotterdam naar raffinaderijen in Amsterdam te transporteren. Begin jaren tachtig werden de Amsterdamse raffinaderijen ontmanteld en raakte de pijp in onbruik. Sindsdien zoeken de eigenaren van de lijn, Amsterdam en het ministerie, naar een nieuwe functie voor de leiding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

LTO teleurgesteld na afblazen CO-pijp

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 april 2001

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken