Bekijk het origineel

Eenheidsregering van Macedonië wankelt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eenheidsregering van Macedonië wankelt

Geheim vredesverdrag valt zeer slecht

3 minuten leestijd

SKOPJE (AP) - De eenheidsregering van Macedonië dreigt te vallen. De Slavische partijen in de coalitie zijn woedend over een geheim vredesverdr ag dat de etnisch Albanese politici met de rebellen hebben gesloten, onder bemiddeling van een Amerikaanse vertegenwoordiger van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De leiders van de etnisch Albanese coalitiepartijen hadden in het geheim onderhandeld met een van de commandanten van het rebellenleger, terwijl de regering juist fel gekant is tegen onderhandelingen met de etnisch Albanese strijders. Het Westen steunt Skopje daarin.

In het vredesverdrag, waarvan het bestaan werd bevestigd door diplomaten en politici, is afgesproken dat de rebellen hun gewapende strijd tegen het Macedonische regeringsleger in het grensgebied met Kosovo stopzetten in ruil voor amnestie. Daarnaast hebben de rebellen bedongen dat zij een vetorecht krijgen over politieke beslissingen die de etnisch Albanese minderheid in Macedonië aangaan.

President Boris Trajkovski riep de etnisch Albanese politici gisteren op zich van het akkoord te distantiëren. Als ze dat niet doen, dan wil Trajkovski niet met hen verder regeren. Ook westerse landen hadden geen goed woord over voor de onderhandelingen. Het akkoord is een "totaal onaanvaardbare poging de rebellengroep het staatsbestel binnen te brengen", verklaarde de Amerikaanse ambassade. Voor rebellen "is geen plaats aan de onderhandelingstafel", zei NAVO-secretaris-generaal George Robertson.

De kritiek betrof vooral de Amerikaanse OVSE-diplomaat Robert Frowick, onder wiens bemiddeling het akkoord tot stand is gekomen. Een OVSE-zegsman bevestigde dat Frowick Skopje boos had gemaakt met zijn bemiddeling. De Macedonische regering heeft de diplomaat inmiddels te verstaan gegeven dat op zijn diensten geen prijs meer wordt gesteld. Frowick zelf is naar Boekarest vertrokken. Hij zal daar verslag uitbrengen aan de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, die momenteel het voorzitterschap van de OVSE bekleedt.

Gevechten

De gevechten in de grensstreek zijn weer opgelaaid. Het Macedonische leger hervatte gisteren de beschietingen van etnisch Albanese rebellen. Het leger meldde daarbij het rebellenbolwerk Vaksince te hebben ingenomen. Ook de dorpen Slupcane en Lojane lagen onder vuur. Legerwoordvoerder Blagoja Markovski zei dat verschillende dorpen worden omsingeld "om de terroristische groepen te isoleren en vernietigen." Een belangrijke grensovergang tussen Macedonië en Joegoslavië bij Tabanovce werd korte tijd gesloten vanwege beschietingen vanuit Lojane door rebellen.

Woensdag waren al gevechten opgelaaid in de buurt van de stad Tetovo. In het noordoostelijke Kumanovo bleef het daarentegen rustig, na een gevecht dat tot diep in de nacht had geduurd. Vluchtelingen uit Kumanovo zeiden dat hun dorp maandag uitgekamd werd door soldaten die rebellen zochten.

Volgens het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zijn er in Kumanovo en omgeving nog steeds 10.000 burgers die weigeren te vluchten. Hun toestand zou zorgwekkend zijn, omdat ze al enige tijd in hun kelders bivakkeren. De etnisch Albanese rebellen zeggen te vechten voor de rechten van de etnisch Albanese minderheid in Macedonië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Eenheidsregering van Macedonië wankelt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 mei 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken