Bekijk het origineel

Colombiaanse rebellen houden gevangenenruil

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Colombiaanse rebellen houden gevangenenruil

Mogelijk twee Nederlanders ontvoerd

2 minuten leestijd

BOGOTA - Rebellen van de Colombiaanse FARC-beweging hebben gisteren de driekoppige bemanning van een helikopter vrijgelaten die ze veertien maanden geleden hadden neergeschoten. Een politiekolonel die aan boord was van de helikopter en door het neerstorten verlamd raakte, werd eveneens vrijgelaten.

De vrijlating was het begin van een gevangenenruil in fasen die de rebellen zondag zijn overeengekomen met de regering van president Andres Pastrana. Gehoopt wordt dat de ruilovereenkomst nieuwe vredesbesprekingen op gang zal brengen.

De vrijgelaten gijzelaars werden in de bergen van de westelijke deelstaat Tolima overgedragen aan vredescommissaris Camilo Gomez en het Rode Kruis. Vandaar zijn ze naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens het ruilakkoord worden zeker 57 zieke gevangenen uitgewisseld: 42 agenten en soldaten in handen van de rebellen en vijftien rebellen die in gevangenissen zitten. Na deze eerste ruil zouden de rebellen nog eens zeker honderd van de 500 militairen die ze vasthouden vrijlaten. Sommige gijzelaars zijn al vier jaar in gevangenschap van de rebellen in het oerwoud.

Rebellenleider Pablo Catatumbo noemde de vrijlating "een daad van vrede", die de onderhandelingen verder zal helpen. De guerrillaoorlog van linkse rebellen in Colombia duurt al 37 jaar.

Nederlanders

Het Colombiaanse Nationale Bevrijdingsleger ELN heeft rond El Tambo, op 500 kilometer afstand van de hoofdstad Bogotá, vrijwel zeker twee Nederlanders ontvoerd. Het zou gaan om twee ecologen, die in de zuidwestelijke regio Cauca onderzoek deden naar de plaatselijke fauna.

Verschillende media hadden in eerste instantie gemeld dat op 25 mei een drietal Fransen door de ELN-rebellen zou zijn ontvoerd. Later bleek dat het waarschijnlijk om Nederlandse staatsburgers zou gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Colombiaanse rebellen houden gevangenenruil

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken