Bekijk het origineel

NAVO bereid tot sturen troepen naar Macedonië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NAVO bereid tot sturen troepen naar Macedonië

Uitzending hangt van vredesakkoord af

3 minuten leestijd

SKOPJE/BRUSSEL - De NAVO is bereid een 3000 man sterke brigade naar Macedonië te sturen om wapens in te zamelen bij de etnisch Albanese rebellen als die een vredesakkoord met de regering hebben gesloten.

"Wij zijn daartoe in principe bereid", zei een NAVO-zegsman na een bijeenkomst van de NAVO-ambassadeurs. Hij beklemtoonde dat de alliantie alleen eenheden zal sturen als de Macedonische regering overeenstemming heeft bereikt met de etnische Albanezen over een aanpassing van de grondwet om de Albanezen meer rechten te geven. "Zonder zo'n akkoord gaan wij zeker niet naar Macedonië", aldus de zegsman.

De Macedonische president Boris Trajkovski zei echter gistermiddag dat de gesprekken muurvast zitten en hij beschuldigde de etnische Albanezen ervan het land te willen verdelen.

Nederland

De harde uitspraken van Trajkovski hangen mogelijk samen met verdeeldheid binnen de Macedonische regering. Veel Macedoniërs vinden een aanpassing van de grondwet om de Albanezen te pacificeren te ver gaan. Trajkovski heeft die gedachte mogelijk gisteren sterk naar voren gebracht, waardoor de Albanezen ook hun hakken in het zand hebben gezet.

NAVO-zegslieden onthulden dat de beoogde brigade waarschijnlijk niet vanuit het buurland Kosovo naar Macedonië zal worden gestuurd als tot inzet wordt besloten, maar elders vandaan zal komen. De missie zal volgens de zegslieden "eerder zes weken dan zes maanden" duren. Diverse landen hebben al militairen toegezegd voor de eventuele missie en naar verwachting zullen ook de VS een bijdrage leveren. Minister van Defensie De Grave heeft zijn chef-defensiestaf de opdracht gegeven uit te zoeken of ook Nederland zou kunnen bijdragen aan een eventuele NAVO-missie in Macedonië.

De coördinator van het vredes- en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, Javier Solana, die vandaag in Skopje werd verwacht, zei dat "alles gedaan moet worden om een oorlog te voorkomen."

Na zes dagen van onderhandelen zei Trajkovski dat de gesprekken waren vastgelopen omdat de etnische Albanezen "opeens een heel andere mening zijn toegedaan." Hij zei dat de etnisch Albanese politici feitelijk onderhandelen namens de opstandelingen, die enkele stadjes hebben ingenomen en die ondanks offensieven van de regering nog steeds in handen hebben.

Fel verzet

De partijen onderhandelden over een plan van Trajkovski voor een wapenstilstand, amnestie voor rebellen die vrijwillig hun wapens inleveren en de opname van minderheden in de staatsinstituties. Het Albanees moet bovendien de tweede staatstaal worden, dat moet in de grondwet vastgelegd.

Binnen de regering van premier Ljubco Georgievski is fel verzet ontstaan tegen het compromis van Trajkovski, dat velen te ver gaat. Minister van Binnenlandse Zaken Ljuben Boskoski is dinsdag uit het crisiscomité van de regering gestapt. Die symbolische stap geeft aan dat de hardliners niet akkoord willen gaan met de plannen van de president.

Iljaz Halimi van de Democratische Partij van Albanezen, die stelde alleen naar gelijkheid te streven, verweet de Slavische Macedoniërs vooruitgang tegen te houden omdat zij "80 procent van onze plannen afwijzen." Rebellencommandant Hoxha van het dorp Aracinovo zei in een telefoongesprek met het persbureau The Associated Press niet naar afscheiding te streven en alleen op te komen voor gewone burgerrechten, "maar als de president oorlog wil, kan hij die krijgen."

De Macedonische politie heeft gisteren in Skopje tientallen Albanezen gearresteerd. De naar schatting dertig mannen werden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken opgepakt tijdens een bijeenkomst in het centrum van de Macedonische hoofdstad.

Onderzocht wordt of de arrestanten banden onderhouden met de Albanese rebellenbeweging UCK. Tijdens hun arrestatie zaten de mannen in gestolen auto's.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

NAVO bereid tot sturen troepen naar Macedonië

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 juni 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken