Bekijk het origineel

Jacht in Israël op Joodse extremisten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jacht in Israël op Joodse extremisten

Vrees voor Palestijnse vergeldingsaanslagen

4 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - De Israëlische politie zegt een cel van Joodse extremisten op het spoor te zijn die verantwoordelijk wordt gehouden voor aanvallen op Palestijnse burgers, waaronder de beschieting van een auto waarbij donderdag een drie maanden oude Palestijnse baby en twee volwassen familieleden omkwamen. De Israëlische autoriteiten willen de cel snel opbreken, omdat meer aanslagen tot verdere escalatie van de toch al zo gespannen situatie zullen leiden.

Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zei dat de aanslag Israëls imago in het buitenland schade heeft berokkend. "Die verschrikkelijke mensen hebben Israël belachelijk gemaakt", aldus Peres. "Ze hebben schande gebracht over het Joodse volk."

De Israëlische autoriteiten waren op hun hoede voor mogelijke vergeldingsaanslagen na de fatale schietpartij, die zich in de buurt van Hebron voordeed. Gisteren werd in de Noord-Israëlische stad Haifa een pijpbom gevonden en onschadelijk gemaakt. In de omgeving werden onmiddellijk controles ingesteld om verdachte personen of eventuele andere bommen te vinden, wat tot lange files leidde. Eén Palestijn werd aangehouden. In Nablus hielden ongeveer duizend kinderen gisteren een optocht om te protesteren tegen de aanslag en het afsluiten van de Palestijnse steden.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag van donderdag is opgeëist door het Comité voor Veiligheid op de Weg. De politie zei te geloven dat de groep vier aanslagen heeft gepleegd. Organisaties van kolonisten hebben de aanslag veroordeeld, maar benadrukten dat deze voortkomt uit frustratie omdat het leger de kolonisten niet weet te behoeden voor aanslagen door Palestijnen. Baruch Marzel, voormalig leider van de verboden Kach-beweging, noemde het verrassend dat het zo lang geduurd heeft totdat iemand in actie kwam.

Het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet, Avi Dichter, heeft een parlementaire commissie vorige week gewaarschuwd dat Joodse extremisten zich aan het organiseren zijn en dat het aantal gevallen van opruiing en vandalisme jegens Palestijnen en Palestijns bezit toeneemt. De radicale groep Zo Artzeinu (Het is Ons Land) plaatste vorige week een advertentie in een rechts weekblad waarin tot moord op Arafat werd opgeroepen. Als de aanslagen door Joodse extremisten voortduren "is er groot gevaar dat dat als een sneeuwbal gaat rollen", waarschuwde de voormalige politiechef van Jeruzalem, Arieh Amit.

Solana

De Palestijnse veiligheidschef op de Westelijke Jordaanoever, Jibril Rajoub, zei gisteren dat hij Israëlische veiligheidsfunctionarissen een lijst zal overhandigen van Joodse extremisten die de Palestijnen gearresteerd willen zien. Israël heeft eerder gezegd Rajoub een lijst te hebben gegeven met radicale Palestijnen die hij zou moeten arresteren.

Een explosie in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever richtte gisteravond laat schade aan aan het huis van een Hamas-activist. In het huis was echter niemand aanwezig. De plaatselijke Hamas-leider Khaled Al-Haj noemde de aanslag een poging tot moord.

In de Gazastrook raakten drie gemaskerde Palestijnen lichtgewond toen ze een Palestijnse wegversperring probeerden te ontwijken en er op hen werd geschoten. Vlak voor het incident ging het gerucht dat er een undercover Israëlische legereenheid in het gebied was. De drie Palestijnen waren leden van de organisaties Hamas en Volksverzet.

Het Palestijnse bestuur heeft zaterdagavond gezegd blij te zijn met de aanbeveling van de G-8 om waarnemers in de Palestijnse gebieden te stationeren en heeft de internationale gemeenschap gevraagd daar zo snel mogelijk toe over te gaan.

Israël blijft zich verzetten tegen internationaal toezicht op het staakt-het-vuren met de Palestijnen. "Het probleem in ons gebied is niet een gebrek aan toezicht", zei minister van Kabinetszaken Danny Naveh. "Wat we nodig hebben is alleen maar een besluit van Arafat om het geweld te stoppen en het terrorisme te bestrijden."

De G-8-leiders namen op hun top in Genua het voorstel over dat hun ministers van Buitenlandse Zaken al eerder in voorbereidende besprekingen hadden geopperd. "Toezicht door derden, mits aanvaard door beide partijen, zou hun belangen dienen", zeiden zij in een verklaring.

Vandaag is Javier Solana, coördinator buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, naar het Midden-Oosten vertrokken voor een vier dagen durend bezoek. Solana zal erop aandringen dat deze week wordt begonnen met een afkoelingsperiode die is voorgesteld door de internationale commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-senator George Mitchell. Een week geleden heeft de EU nogmaals haar steun uitgesproken voor de voorstellen van de commissie-Mitchell en een "toezichtmechanisme van buitenaf" om obstakels uit de weg te ruimen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 juli 2001

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Jacht in Israël op Joodse extremisten

Bekijk de hele uitgave van maandag 23 juli 2001

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken