Bekijk het origineel

Nederland beleeft warmste dag 2001

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nederland beleeft warmste dag 2001

KNMI: Late hittegolf erg zeldzaam

2 minuten leestijd

DE BILT (ANP) - Afgelopen weekeinde heeft Nederland officieel een hittegolf meegemaakt. Het is de eerste van het nieuwe millennium. De vorige was eind juli, begin augustus 1999.

Volgens berekeningen van het KNMI in De Bilt komt de zomer van 2001 op de tiende plaats van heetste zomers sinds 1901. Daarmee heeft deze zomer die van 1992 van de tiende plaats verdrongen. Het instituut bestempelt de late hittegolf als heel bijzonder. In de afgelopen 100 jaar kwam het slechts twee keer eerder voor dat een hittegolf pas na 20 augustus begon: in 1930 (van 26 tot 30 augustus) en in 1942 (van 26 tot 31 augustus).

Gisteren is tot nu toe de warmste dag van 2001 geweest, concludeert Weerbureau HWS. De hoogste temperatuur werd deze dag gemeten op vliegveld Maastricht Airport. Het kwik steeg daar naar 34,2 graden. Door de tropische temperaturen in Limburg raakten daar de afgelopen dagen talrijke personen onwel, zeggen medewerkers van ziekenhuizen in de provincie.

Sinds 22 augustus is het in De Bilt dagelijks warmer dan 25 graden. Afgelopen vrijdag en zaterdag steeg het kwik tot boven de 30 graden.

Het KNMI spreekt in ons land van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt in een tijdvak van zeker vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is en in die periode zeker drie dagen een waarde van minstens 30 graden wordt bereikt.

De twintigste eeuw telde in De Bilt 32 hittegolven. De uitzonderlijke zomer van 1947 telde vier afzonderlijke hittegolven, met een totale duur van 38 dagen.

Zware buien

De zomer van 2001 gaat ook de geschiedenis in als de zomer van de zware buien. Op zeker tien dagen is er op minimaal één KNMI-locatie 50 millimeter regen of meer gevallen. Volgens woordvoerder I. Smits van het KNMI komt dat zelden voor. Sinds 1951 heeft het in Nederlandse zomers alleen in 1968 en 1969 heviger geregend.

Het KNMI constateert dat de zomers de laatste jaren warmer zijn geworden in de maanden juli en augustus, dus alleen als het hoogzomer is. De gemiddelde temperatuur steeg van 16,2 naar 16,6 graden. De gemiddelde temperatuur over juni veranderde volgens het KNMI niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nederland beleeft warmste dag 2001

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 augustus 2001

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken