Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"TNO-rapport over Enschede speculatief"

Deskundigen erkennen onvolkomenheden

2 minuten leestijd

ALMELO (ANP) - De rapportages en getuigenissen van deskundigen van onderzoeksinstituut TNO en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben "een hoog speculatief gehalte" en hun deskundigheid op het gebied van vuurwerk "is ver te zoeken."

Dat was gisteren de voorlopige conclusie van advocaat J. Plasman, na de verhoren voor de rechtbank in Almelo van deze deskundigen in het strafproces tegen de twee directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf SE Fireworks.

Plasman, raadsman van directeur R. Bakker, en zijn collega M. Balemans, raadsman van directeur W. Pater, ondervroegen vorige en deze week een aantal deskundigen van TNO en het NFI over de door hen opgestelde rapportages. Die zijn niet gunstig voor het vuurwerkbedrijf. Zo stellen de experts onder meer dat er op de dag van de ramp, 13 mei 2000, te veel en te zwaar vuurwerk bij het bedrijf heeft gelegen.

TNO heeft na de ramp proeven gedaan met vuurwerk, terwijl het NFI onderzoek verrichtte naar onder meer de oorzaak van de ramp. Tijdens de verhoren moesten de deskundigen een aantal onvolkomenheden in hun rapporten erkennen. Plasman tekent daarbij aan dat de getuigen "op wezenlijke punten" verschillend verklaren en dat zij het over "de kern van de zaak" -de massa-explosiviteit van het bij SE Fireworks aanwezige vuurwerk- niet met elkaar eens zijn. Hij betreurt het dat een aantal andere vuurwerkspecialisten, om volgens hem duistere redenen, in eerdere stadia van het onderzoek van de zaak is gehaald.

De raadsman heeft vooral bezwaren tegen de manier waarop TNO testresultaten heeft gepresenteerd. Het vuurwerk van SE Fireworks is op basis van "aannames en veronderstellingen" zwaarder geclassificeerd dan volgens Plasman had gemoeten. Dat is gevaarlijk, aldus de advocaat, "want TNO redeneert vanuit veiligheidsgedachten, terwijl het intussen bezig is met verzamelen van bewijs in een strafzaak."

De rechtbank zet de zaak op 18 september voort om het verhoor van een NFI-deskundige te voltooien. Op 20 september komen vertegenwoordigers van de vuurwerkbranche aan bod.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken