Bekijk het origineel

Verband vermoed tussen miltvuur en aanslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verband vermoed tussen miltvuur en aanslagen

Kritiek op optreden Amerikaanse overheid

3 minuten leestijd

NEW YORK - Amerikaanse speurders beginnen een verband te vermoeden tussen de miltvuurbacteriebrieven die veel Amerikanen grote schrik inboezemen en de aanslagen die ruim vijf weken geleden plaatshadden in New York en Washington. Men benadrukt echter tegelijkertijd dat hiervoor nog geen harde bewijzen zijn en dat men ook de mogelijkheid openhoudt dat andere criminelen of criminele groepen verantwoordelijk kunnen zijn voor de huidige bioterreur. Maar men wijst erop dat een van de organisatoren van de kapingen vorige maand, de Egyptenaar Mohamed Atta, grote interesse toonde voor de aankoop van een sproeivliegtuig zoals die in de landbouw worden gebruikt. Bovendien heeft hij in de tijd waarin hij vlieglessen nam, mensen aangesproken over de technische capaciteiten van zulke vliegtuigen, zoals actieradius en de hoeveelheid 'lading' die men zou kunnen vervoeren. Zulke vliegtuigen zouden ook gebruikt kunnen worden voor het verspreiden van ziekten. Verder leefden Atta en enkele handlangers geruime tijd in Florida in een appartement dat zij hadden gehuurd van de vrouw van de uitgever van de krant The Sun in Boca Raton, waar het eerste miltvuurslachtoffer viel. Verder zijn verschillende van de miltvuurbacteriebrieven verstuurd vanuit Trenton in de staat New Jersey waar een andere groep terroristen woonde. In het appartement dat zij achterlieten, heeft de FBI een aantal tijdschriften en knipsels gevonden met informatie over biologische oorlogvoering. Twee van de mannen die daar woonden stapten op 11 september aan boord van een vlucht van Newark in New Jersey naar San Antonio in Texas.

Die vlucht werd kort na de start onderbroken, omdat de Rijksluchtvaartdien st vanwege de kapingen die toen plaatshadden, alle toestellen gelastte om op de kortst mogelijke termijn hun vlucht te beëindigen. Het toestel maakte toen een noodlanding in St. Louis. Het tweetal werd de volgende dag gearresteerd in een trein. Zij hadden 5000 dollar contant bij zich en in hun bagage zaten messen van hetzelfde type dat gebruikt was bij de vier kapingen.

Postbode

Intussen blijkt een postbode in Trenton (West) in New Jersey in aanraking te zijn geweest met miltvuurbacteriën. Trenton (West) is de wijk waarvan men vermoedt dat daarvandaan enkele miltvuurbacteriebrieven zijn verstuurd. De man wordt overigens behandeld met antibiotica en maakt het volgens de autoriteiten goed. Naast deze postbode is er ook in New York een nieuw geval gemeld. Een medewerkster van televisiepresentator Dan Rather van de omroeporganisatie CBS blijkt in aanraking te zijn gekomen met miltvuurbacteriën. Ook zij wordt behandeld en zou het goed maken. Na NBC en ABC is dit de derde omroeporganisatie in New York waar de miltvuurbacterie opduikt. In dit laatste geval is de medewerkster noch iemand anders binnen de CBS-organisatie iets verdachts opgevallen. Men heeft geen brief met verdachte inhoud gevonden en geen verdachte pakketjes opengemaakt. Dat maakt het voor de FBI en de politie moeilijker om achter de herkomst van deze besmettingsbron te komen. De FBI heeft overigens in samenwerking met de Amerikaanse posterij gisteren een miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de arrestatie en/of veroordeling van mensen die de miltvuurbacteriebrieven hebben verstuurd. Er is intussen nogal wat kritiek op de chaotische manier waarop de Amerikaanse autoriteiten reageren op de miltvuurbacterieterreur. "Wie heeft hier de leiding en wie coördineert dit allemaal", vroeg senator Joseph Lieberman aan minister voor volksgezondheid Tommy Thompson. "U heeft gelijk", antwoordde deze tijdens een hoorzitting van de commissie volksgezondheid in de Senaat. Maar volgens de minister wordt er "hard gewerkt" aan verbetering van de coördinatie tussen de organisaties die betrokken zijn bij de bestrijding van de miltvuurbacteriedreigingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Verband vermoed tussen miltvuur en aanslagen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken