Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Veel voedsel   verdwijnt in   de vuilnisbak

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Veel voedsel verdwijnt in de vuilnisbak

Organisaties starten actie

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Een gemiddeld Nederlands huishouden gooit jaarlijks 265 kilo voedsel, ter waarde van 725 gulden, weg. Dat blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Morgen beginnen de beide consumentenorganisaties een campagne voor een energie- en kostenbesparend eetpatroon.

Een Nederlands gezin koopt per jaar gemiddeld 1100 kilo etenswaren. Daarvan gaat 120 kilo onaangeroerd de vuilnisbak in. Onvermijdelijke resten zoals botjes en snijafval zijn goed voor 130 kilo. Ook 15 kilo kliekjes verdwijnt richting afvalbak.

Met de campagne "Voorkom verspilling, koop voedsel op maat" willen de organisaties de consument bewustmaken van deze voedselverspilling. In winkelcentrum Hoog-Catharijne in Utrecht wordt morgen ter demonstratie voeding ter waarde van 725 gulden uitgestald. In een brochure, die te bestellen is voor een tientje, staan tips over milieubewust en geldbesparend boodschappen doen en koken.

Dierlijke producten

Behalve de voor de hand liggende maatregelen, zoals het niet te groot

inkopen van verse producten en het verwerken van restjes, staan er ook minder bekende feiten in de brochure. Het maken van dierlijke producten

bijvoorbeeld kost veel meer energie dan van plantaardige. Etenswaren

vervoeren met het vliegtuig is slecht voor het milieu. Zo kost een kilo sperzieboontjes uit Kenia 70 megajoules aan energie, vergelijkbaar met 2 liter benzine. Voor de winter luidt het advies seizoensgroenten te kopen. Voor kasgroenten wordt veel meer energie verbruikt.

De financiële ruimte die deze tips moeten scheppen, kan worden gebruikt voor het kopen van duurdere, maar minder milieubelastende biologische producten, aldus de organisaties.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's

Veel voedsel   verdwijnt in   de vuilnisbak

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's