Bekijk het origineel

Onderzoek naar fraude met hbo-studenten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderzoek naar fraude met hbo-studenten

Buitenlanders onterecht ingeschreven

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De interne accountantsdienst van het ministerie van Onderwijs gaat een onderzoek instellen naar mogelijke fraude met de inschrijving van buitenlandse studenten in het hoger beroepsonderwijs.

Minister Hermans van Onderwijs beloofde de Tweede Kamer gisteren dat het onderzoek over een maand klaar is. De bewindsman is geschrokken van mededelingen van P. de Jong en M. van Leeuwen, twee oud-medewerkers van de Saxion Hogescholen in Deventer en Enschede. Zij organiseerden opleidingen voor buitenlandse studenten. Volgens hen frauderen de hogescholen massaal met deze vorm van onderwijs. Het zou gaan om 70 tot 110 miljoen gulden per jaar.

De Saxion Hogescholen hebben volgens de oud-medewerkers enkele honderden buitenlandse jongeren als student ingeschreven terwijl ze alleen maar taallessen krijgen. Per student ontvangt de hogeschool 10.000 gulden van het Rijk en nog eens 8000 gulden collegegeld van de studenten. Andere hogescholen zouden er ook dergelijke praktijken op nahouden.

Er zijn volgens de oud-medewerkers nog meer onjuiste werkwijzen bij hogescholen. De instellingen zouden studenten inschrijven in niet-bestaande programma's. Bovendien zouden ze regelmatig gegevens wissen om meer subsidie te ontvangen.

In Amsterdam zou een grote groep 'papieren' Belgische studenten bestaan, die het ene jaar bij de ene hogeschool staat ingeschreven en een volgend jaar bij een andere. Verder zouden hogescholen degenen die een masteropleiding volgen als hbo-student inschrijven. Voor een 'gewone' student ontvangt een hbo-opleiding wel geld van het ministerie, maar voor iemand die een masteropleiding volgt niet.

Geen fouten

De voorzitter van het college van bestuur van de Saxion Hogescholen, M. Koeman, wijst de beschuldigingen van de hand. Volgens hem worden de inschrijvingen van studenten beoordeeld door de accountant. Bovendien voeren het ministerie en de Informatie Beheer Groep steekproeven uit. Daaruit zijn geen onregelmatigheden gebleken. "We hebben naar aanleiding van deze beschuldigingen al contact gehad met het ministerie. Dat heeft laten weten dat wij volstrekt binnen de regels werken."

Ook volgens de HBO-raad zijn er bij de Saxion Hogescholen geen dingen gebeurd die niet in overeenstemming zijn met de wet. Een woordvoerster verklaarde dat er in het verleden wel vaker verschil van mening is geweest over de vraag wie financieel moet opdraaien voor buitenlandse studenten. "Het is een goede zaak dat de minister dit uitzoekt", aldus de woordvoerster. De beschuldigingen aan het adres van de Amsterdamse hogescholen over 'papieren' Belgische studenten zijn nieuw voor de HBO-raad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Onderzoek naar fraude met hbo-studenten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 15 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken