Bekijk het origineel

Crossair zinspeelt op alliantie met KLM

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Crossair zinspeelt op alliantie met KLM

Weer topfunctie voor Bouw in luchtvaart

2 minuten leestijd

GENEVE (ANP/AFP) - Pieter Bouw, de beoogde topman van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Crossair, wil de doorstart van het failliet gegane Swissair in de toekomst koppelen aan KLM.

De vroegere president-commissaris van KLM (1991-1997) noemde de Nederlandse maatschappij als mogelijke alliantiepartner in een gesprek met de Zwitserse krant Sonntags Zeitung.

Bouw wordt naar verwachting op 6 december tot de nieuwe president-commissaris van Crossair benoemd. Het zoeken van partners heeft grote aandacht van de Nederlander. "Allereerst moet een Amerikaanse partner worden gevonden en vervolgens een Zuidoost-Aziatische. Tot slot moeten we de mogelijkheden binnen Europa bekijken."

Aansluiting bij een van de drie bestaande grote luchtvaartallianties is geen vanzelfsprekendheid. Bouw: "Wie zegt mij dat er geen ruimte is voor een vierde alliantie?", naast die van OneWorld (British Airways), Star Alliance (Lufthansa) en Skyteam (Air France). "KLM en Alitalia zoeken ook nog partners."

Bouw herinnert aan het Alcazar-project, waarbij hij in het begin van de jaren '90 als KLM-topman betrokken was. KLM probeerde toen tevergeefs Swissair, het Scandinavische SAS en Austrian Airlines (Oostenrijk) over te halen tot een fusie. Volgens Bouw is de situatie sindsdien veranderd en zien maatschappijen nu wel in dat alliantievorming en mogelijk zelfs fuseren de enige mogelijkheden zijn om als luchtvaartmaatschappij te overleven.

Veiliggesteld

Dit weekeinde werd ook de financiƫle toekomst van Crossair voorlopig veiliggesteld. Het Zwitserse parlement stemde zaterdag in met het hulpkrediet van 2,09 miljard Zwitserse frank (3,05 miljard gulden), waarmee Crossair onder andere tot eind maart zijn langeafstandsnet in stand kan houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Crossair zinspeelt op alliantie met KLM

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken