Bekijk het origineel

Israëlische vliegtuigen bestoken Gaza-stad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israëlische vliegtuigen bestoken Gaza-stad

Amerikaanse gezant regelt nieuwe ontmoeting

3 minuten leestijd

GAZA-STAD - Israëlische F-16-gevechtsvliegtuigen hebben vannacht een doel in Gaza-stad onder vuur genomen. Volgens ooggetuigen zou het gaan om het hoofdkwartier van de Palestijnse politie voor de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Ten minste twee zeer zware explosies waren rond halfvier 's nachts te horen gevolgd door het geluid van laagvliegende straaljagers, meldde CNN. Twee raketten werden met een tussenpoos van vijf minuten afgevuurd op het politiebureau, waarna een enorme brand uitbrak. Twee gebouwen van het complex, waaronder een woonblok van de oproerpolitie, werden in de as gelegd. Een derde gebouw raakte beschadigd door de aanval.

Volgens de eerste berichten uit ziekenhuizen in Gaza-stad hebben zeker achttien mensen verwondingen opgelopen door de luchtaanval.

Onder de slachtoffers zouden zich niet alleen agenten bevinden, maar ook verscheidene kinderen.

De luchtaanvallen van vanochtend komen na een pauze van 48 uur. Het onstuimige weer van de afgelopen dagen maakte Israëlische luchtacties als vergelding voor de recente Palestijnse zelfmoordaanslagen onmogelijk.

In de Palestijnse gebieden is het gisteren zeer onrustig geweest. Een groot aantal aanhangers en leden van de radicale bewegingen Hamas en Islamitische Jihad werden opgepakt. Bemiddelaars van de VS en Egypte proberen de explosieve gemoederen te kalmeren.

Onder grote druk van Israël en de Verenigde Staten gaat de Palestijnse leider Arafat door met het oppakken van leden van Hamas en de Islamitische Jihad. Sinds woensdag zouden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever al ongeveer 200 man zijn aangehouden.

Israël heeft te kennen gegeven nog lang niet tevreden te zijn met de maatregelen van Arafat. Volgens een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden zich onder de arrestanten niet de echte terroristen.

Gezant

Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen zullen elkaar vandaag ontmoeten, in een poging de gespannen situatie te kalmeren. De ontmoeting kwam tot stand door bemiddeling van de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, generaal Zinni.

Egypte stuurde onverwachts zijn minister van Buitenlandse Zaken Maher naar Jeruzalem, in een poging het geweld te stoppen. Hij sprak met zijn Israëlische ambtgenoot Peres en premier Sharon. Maher waarschuwde Israël Arafat niet persoonlijk aan te pakken. Daarnaast sprak hij zijn medeleven uit met de slachtoffers aan beide zijden.

Sharon op zijn beurt maakte opnieuw duidelijk dat de Palestijnse Autoriteit alle "terroristen" moet oppakken en organisaties als Hamas en Jihad moet ontmantelen. Hij zei verder niet te willen onderhandelen onder vuur; pas als Arafat deze organisaties heeft verboden gaat Israël terug naar de onderhandelingstafel, aldus de premier.

Volgens de Israëlische radio heeft Sharon woensdag in het geheim de chef van de inlichtingendienst Mossad naar de Egyptische hoofdstad gestuurd. Hij zou Mubarak hebben verzocht te gaan bemiddelen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Ook Zinni zet zijn taak om een langdurig staakt-het-vuren te bereiken, voort. Hij sprak onder meer met Arafat en minister Peres.

In Brussel zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell dat de Palestijnse autoriteiten meer moeten doen om het geweld te stoppen. De acties van de afgelopen 24 uur tegen militanten betekent enige vooruitgang, maar er moet meer worden gedaan, aldus Powell.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Israëlische vliegtuigen bestoken Gaza-stad

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken