Bekijk het origineel

Haven Rotterdam krijgt openbare pijpleiding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Haven Rotterdam krijgt openbare pijpleiding

Buis vervangt gevaarlijke vrachtwagens

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - In het Rotterdamse havengebied komt een gebundelde pijpleiding waar alle bedrijven gebruik van kunnen maken om chemicaliën of gassen aan te laten voeren. Bedrijven kunnen capaciteit voor elk deel van het traject voor korte of langere tijd huren.

Het zogenoemde multicore-systeem kost ongeveer 21 miljoen gulden en wordt betaald door het gemeentelijk havenbedrijf. Daarvan komt 4 miljoen in de vorm van subsidie weer terug van het Rijk omdat het een investering in openbare infrastructuur is en het wegennet wordt ontlast. Bovendien levert het een bijdrage aan de terugdringing van CO, aldus een woordvoerder van het havenbedrijf.

"Een bedrijf kan nu onder druk tien uur chemicaliën door een leiding persen. Anders moest dat door vijf of tien vrachtwagens worden aangevoerd. Het gaat om gigantische hoeveelheden die door die buizen kunnen worden aangevoerd", aldus de woordvoerder.

Er liggen al veel pijpleidingen in het Rotterdamse havengebied. Maar die werden door bedrijven voor eigen gebruik aangelegd of voor specifieke producten. Het multicore-systeem is een openbare voorziening.

De aanleg begint in het eerste kwartaal van 2002, eerst in de Botlek en in Europoort. In 2003 moet dat af zijn. Bedrijven kunnen zich er meteen op laten aansluiten, maar dat kan ook probleemloos later. Afhankelijk van de vraag wordt het systeem later gefaseerd in het hele havengebied aangelegd.

Blokken

Het multicore-pijpleidingsysteem bestaat uit vier leidingen met diameters tussen de 10 en 20 centimeter. Ze worden met blokken aan elkaar gekoppeld tot een bundel van 60 centimeter. Ook in dat opzicht is het systeem bijzonder omdat de onderlinge afstand maar 25 centimeter is. Binnen de Rotterdamse haven is tot nu toe 40 centimeter de standaard en daarbuiten 1 meter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Haven Rotterdam krijgt openbare pijpleiding

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken