Bekijk het origineel

Kandahar: Eerst Iraniërs weg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kandahar: Eerst Iraniërs weg

2 minuten leestijd

KANDAHAR (RTR) - Stamleiders in Kandahar willen eerst de aangrenzende provincie Helmand onder controle brengen voordat ze optrekken naar Herat. Het gebied moet gezuiverd worden van door Iran gesteunde opstandige strijders, zo verklaarde een woordvoerder van de leiders in Kandahar gisteren.

"De omvang en timing van de operatie in de provincie Helmand zullen vanavond of morgen worden bepaald door de militaire raad van Kandahar", aldus de chef van het kantoor voor informatie en cultuur, Abdul Ali. Hij zwakte uitspraken van maandag over een mogelijke aanval op Herat met een troepenmacht van 20.000 man af. "Het heeft geen zin een operatie in het noordelijker gelegen Herat te lanceren voordat de in het westen gelegen provincie Helmand is gezuiverd", aldus Ali. Het hoofd van de inlichtingendienst in Kandahar, Haji Gullalai, zei maandag dat stamleiders overwegen een offensief in te zetten tegen krijgsheer Ismail Khan omdat die Iraanse strijders het land binnen zou laten. De Iraniërs zouden zich mengen in Afghaanse interne aangelegenheden. Manschappen van Khan zouden wapens en geld in de provincie Helmand verspreiden en Pathanen op de weg tussen Kandahar en Herat beroven. De krijgsheer deed gisteren een mogelijke aanval af als onverstandig. Het zou volgens hem een desastreuze stap zijn en uitermate schadelijk voor het vredesproces in Afghanistan. Khan herhaalde dat Iran zich niet mengt in Afghaanse aangelegenheden en verklaarde geen veiligheidsproblemen te zien in het gebied dat onder zijn controle staat. "Iran mengt zich nergens in en landen die dat wel doen zullen niets meer dan rampspoed kennen, zoals enkele in het verleden hebben gemerkt. In Herat heersen zowel recht, orde, veiligheid als een regulier leger. Er is hier geen enkele Iraniër, Pakistaan of Turkmeen", aldus Khan. The New York Times meldde gisteren dat Iran zijn invloed in het westen van Afghanistan probeert te consolideren via allianties met lokale leiders en het sturen van (hulp)goederen. Elke dag zouden op een militaire basis nabij Herat twaalf tot vijftien vrachtwagens uit Iran arriveren. Ook zouden Iraanse adviseurs in de stad zijn. Ismail Khan ontving tijdens de Russische bezetting van Afghanistan en gedurende het Taliban-bewind hulp uit Iran. Dat land steunde Khan openlijk met militair materieel na de aanslagen in Amerika van 11 september en gaf Khans troepen toestemming vanaf Iraans grondgebied Afghanistan te infiltreren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 januari 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kandahar: Eerst Iraniërs weg

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 januari 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken