Bekijk het origineel

Londen en Madrid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Londen en Madrid "boeken vooruitgang" met Gibraltar

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - Groot-Brittannië en Spanje zeggen dat er vooruitgang is geboekt bij de onderhandelingen over de status van Gibraltar.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Piqué heeft gisteren in Londen een ontmoeting gehad met zijn Britse ambtgenoot Jack Straw. Beide landen willen voor de zomer een akkoord sluiten over het rotsstaatje, aldus beide ministers, al meldde de Spaanse krant El País zaterdag dat er al een geheim akkoord is gesloten om de soevereiniteit over Gibraltar te delen. De eerste minister van Gibraltar, Peter Caruana, weigerde deel te nemen aan de onderhandelingen. Hij zegt dat Groot-Brittannië en Spanje zonder overleg met de lokale autoriteiten tot een akkoord willen komen. Caruana is een fel tegenstander van het overdragen van de soevereiniteit over Gibraltar aan Spanje en bepleit de onafhankelijkheid van het gebied. Die mogelijkheid wordt echter door zowel Spanje als Groot-Brittannië van de hand gewezen. Straw en Piqué hebben Caruana opgeroepen toch deel te nemen aan de onderhandelingen om te praten over een vorm van beperkt zelfbestuur. Straw heeft in een interview aangegeven dat een akkoord tussen Spanje en Groot-Brittannië in een referendum aan de inwoners van Gibraltar zal worden voorgelegd. Straw zei ook dat de inwoners van Gibraltar in geen geval het Britse staatsburgerschap zullen verliezen. Zo'n 6000 inwoners van Gibraltar protesteerden gisteren tegen de onderhandelingen in Londen en de mogelijke overdracht van de rots aan Spanje. "De Spaanse vlag heeft hier al 300 jaar niet gewapperd en dat willen we de komende 300 jaar zo houden", verklaarde oppositieleider Joe Bossano. Groot-Brittannië vestigde in 1704 een militaire basis op Gibraltar. Het 6,5 vierkante kilometer grote gebied ging bij de Vrede van Utrecht in 1713 formeel over in Britse handen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 februari 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Londen en Madrid

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 februari 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken