Bekijk het origineel

Melkertbaan staat volop ter discussie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Melkertbaan staat volop ter discussie

SER-werkgroep pleit voor afschaffing

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De Melkertbaan en andere vormen van gesubsidieerde arbeid lijken definitief op hun retour. Werkgeversorganisaties, vakbonden en kroonleden in de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben in een werkgroep overeenstemming bereikt over het afschaffen van de zogeheten I/D-banen en de WIW-regeling voor langdurig werklozen.

De SER-commissie sociaal-economisch beleid, die het kabinet adviseert over het middellangetermijnbeleid, moet het afschaffen van de gesubsidieerde arbeid nog officieel bekrachtigen. Volgens bestuurster A. Jongerius van de vakcentrale FNV zijn de partijen het er wel over eens dat "het huidige economisch tij met een krappe arbeidsmarkt vraagt om een ander systeem voor langdurig werklozen."

Een zegsman van de vakcentrale CNV benadrukt dat het "zeker niet" de bedoeling is dat langdurig werklozen straks alleen zijn aangewezen op het reguliere traject om een baan te vinden. "Er zal voor een deel een andere oplossing moeten worden gezocht voor deze mensen."

PvdA-fractieleider Melkert is het advies van de SER-werkgroep volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Hij noemt het onverantwoord, omdat volgens hem vele stadswachten, conducteurs en klasseassistenten op straat komen te staan als de SER-plannen worden uitgevoerd. Melkert vindt dat kwalijk, omdat de mensen met een naar hem vernoemde baan "belangrijke taken verrichten in de zorg, de veiligheid en het onderwijs".

D66 is het met de PvdA eens dat Melkertbanen moeten blijven bestaan. Maar het kunnen er wel wat minder worden, aldus kamerlid Bakker. Volgens D66 kan het aantal van 43.000 naar 30.000 worden teruggebracht.

De VVD en het CDA gaan verder. Ze willen van de Melkertbanen af omdat ze geen heil meer zien in gesubsidieerde arbeid, nu de arbeidsmarkt zozeer is veranderd dat er voldoende regulier werk voor langdurig werklozen is. In de verkiezingsprogramma's van het CDA en de liberalen staat voor deze post een bezuiniging van honderden miljoen guldens ingeboekt.

Eind vorig jaar uitte een ambtelijk rapport al felle kritiek op de gesubsidieerde arbeid. Veel mensen met een gesubsidieerde baan zouden niet doorstromen naar regulier werk. De ambtenaren pleitten daarom voor een grondige herziening van het arbeidsmarktbeleid. Premier Kok maakte echter direct al duidelijk dat volgens hem de Melkertbanen gewoon moeten blijven bestaan. Tienduizenden mensen hebben door de gesubsidieerde banen een perspectief gekregen terwijl zij anders buiten de boot zouden zijn gevallen, aldus de premier.

Het ministerie van Sociale Zaken bekijkt nu wat er in de toekomst met de Melkertbanen moet gebeuren. Dat advies kan dan bij de komende kabinetsformatie worden gebruikt. Ook het nieuwe adviesorgaan van minister Vermeend van Sociale Zaken, de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), zal nog nieuwe maatregelen bedenken voor langdurig werklozen. In de RWI zijn behalve werkgevers en vakbonden ook gemeenten vertegenwoordigd. In maart brengt de RWI zijn eerste advies uit, onder meer over gesubsidieerde arbeid.

Helemaal afschaffen van Melkertbanen en andere vormen van gesubsidieerde arbeid is te kort door de bocht, aldus voorzitter J. van Zijl van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) gisteren. Een werkgroep van de SER pleit voor afschaffen van de banen. Volgens werkgeversorganisaties, vakcentrales en kroonleden in de werkgroep vraagt het huidige economische tij met een krappe arbeidsmarkt om een ander systeem voor langdurig werklozen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW benadrukt dat gesubsidieerde arbeid zoveel mogelijk moet worden omgezet naar reguliere arbeid. "Deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het goede moment om gesubsidieerde arbeid ter discussie te stellen", aldus een zegsman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 februari 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Melkertbaan staat volop ter discussie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 februari 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken