Bekijk het origineel

Grote staking dreigt bij Philips

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote staking dreigt bij Philips

3 minuten leestijd

EINDHOVEN - De vakbonden houden morgen in bijna alle vestigingen van Philips stakingen en werkonderbrekingen voor een loonsverhoging. "Er is nog nooit zo massaal gestaakt bij het concern", aldus gisteren een woordvoerster van FNV Bondgenoten. Ook in andere sectoren wil het CAO-overleg niet vlotten.

Twaalf vestigingen van het elektronicaconcern, waarvan twee in Eindhoven, staken 24 uur. In Nijmegen staakt een deel van het personeel. In elf vestigingen worden werkonderbrekingen gehouden. Slechts op enkele locaties, zoals Hilversum, werkt het personeel gewoon door volgens de FNV-bond.

Verder is er een ludieke actie bij de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. Personeel van de vestiging in Hoorn komt hier per boot aan. In Eindhoven verzamelen werknemers zich op de PSV-parkeerplaats, waar de onderhandelaars N. Bogaard (CNV) en J. Hubert (FNV) spreken.

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond houden de acties om Philips te dwingen de lonen voor de komende vijftien maanden met 3,5 procent te verhogen. Andere bonden doen niet mee met de acties. De bedrijfsbond VHPP (na FNV de grootste bond bij Philips) adviseert leden wel een vrije dag op te nemen. De VHPP-leden mogen statutair niet staken.

Vakbond De Unie heeft al een CAO gesloten voor middelbaar en hoger personeel van het elektronicaconcern. In die CAO gaat het loon 2,5 procent omhoog. Unie-onderhandelaar T. Willms vindt de stakingen onverstandig. "De economische realiteit is ver weg als je denkt dat je bij Philips 3,5 procent extra loon kunt wegslepen", aldus Willms, doelend op het grote verlies over vorig jaar.

De vakbonden hebben Philips formeel de tijd gegeven voor vandaag 22.00 uur met een beter loonbod te komen. Philips zegt in een reactie echter dat de stakingen een hoger loon niet dichterbij brengen.

Intussen zijn de acties in de bouw vandaag de zevende dag ingegaan. Alles bij elkaar telt deze sector inmiddels 5200 stakingsdagen. "Dat zullen ze voelen aan de andere kant", meent een woordvoerder van het actiecentrum. Van die andere kant, de werkgevers in het AVBB, blijft het overigens "ijzig stil."

Alle ogen zijn gericht op de landelijke actiebijeenkomst in Utrecht, waar volgens de plannen morgen de Jaarbeurs vol moet stromen met zo'n 15.000 werknemers. Op zes eerdere regionale bijeenkomsten kwamen al 13.000 bouwvakkers bijeen.

Ook in andere sectoren is het kwakkelen. De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de circa 15.000 werknemers bij de levensmiddelengroothandels zitten in een impasse. De onderhandelaars van de vakbonden gaan terug naar hun achterban om over acties te overleggen, zei bestuurder J. Brocken van FNV Bondgenoten gisteren.

De vakbonden eisen een loonsverhoging van 4 procent. De werkgevers, onder meer Sligro en Makro, hebben volgens Brocken echter na drie onderhandelingsrondes nog geen enkel tegenbod gedaan.

Gisteravond zijn de CAO-onderhandelingen tussen de bonden en de werkgevers in het openbaar vervoer afgebroken. De werkgevers boden een loonsverhoging van 3,2 procent. De bonden hadden vanuit de achterban een looneis van 4 procent meegekregen. Vanochtend worden de leden geraadpleegd. Van Baden sluit acties zeker niet uit. In het openbaar vervoer werken circa 15.000 mensen. Het gaat onder andere om bedrijven als Arriva, Connexxion en Hermes.

Dan de gemeenten. Na de leden van vakbond Abvakabo FNV, heeft ook de achterban van CNV-bond CFO het eindbod voor een nieuwe CAO voor de 180.000 werknemers bij de gemeenten verworpen. De CFOvindt een loonsverhoging van 3,5 procent op jaarbasis onvoldoende.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Grote staking dreigt bij Philips

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken