Bekijk het origineel

Een jaar na de

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een jaar na de "oorlog"

Leerlingen Beatrixschool in Kootwijkerbroek schrijven boek over mkz

3 minuten leestijd

Af en toe gaan hun gedachten terug naar een jaar geleden. Dan komen er beelden bij hen boven van shovels, vechtende ME'ers en dode dieren. Joanne, Anneke, Harry, Marco Mudde, Jolanda en Marco van Middendorp zijn opgelucht dat de mkz-crisis voorbij is.

De zes leerlingen van de Koningin Beatrixschool in Kootwijkerbroek schreven in hun klas verhalen over de crisis. Groep 5 van vorig jaar zag deze opstellen terug in het boekje "het leek wel oorlog!", dat dinsdag op school gepresenteerd werd. Woede, angst en verdriet werden uitgewerkt op papier. Joanne Lijbers (9) schrijft: "Ik zat es te denken hoe dit allemaal kon. Waarom ik die dag geen school had. Waarom ze de dieren hadden opgehaald. Waarom, waarom, waarom."

Nu begrijpt ze het beter. Joanne denkt nog wel eens aan die tijd. "Bij ons zijn vijf schapen geruimd en heel veel koeien. Dat was erg. Maar we hebben nu weer vijf schapen en iets minder koeien."

Huilen

Ook bij Anneke van Middendorp (10) was de stal leeg. Koeien en schapen werden doodgemaakt. "Ik kwam uit school. Ik was erg blij want ik mocht afzwemmen. Maar toen ik thuis kwam hoorde ik dat onze koeien en schapen dood moesten", schrijft ze. "Ik moest een beetje huilen, want het was helemaal niet leuk. Ik zag dat een koe in een bak werd getild. Dat was helemaal niet leuk", vertelt Marco Mudde (9).

Ook Harry Lagerwey (11) was erbij toen dieren geruimd werden. In het opstel schrijft Harry: "Ik vond het zo zielig dat ik huilend naar huis ging." Het opstel maakte hem rustiger. Als zijn gedachten teruggaan naar die tijd, ziet hij vooral de rellen en het ruimen voor zich. Bij Marco zijn gelukkig geen dieren geruimd.

Woede gezakt

Jolanda Bos (10) vond de ruiming het ergst. "Bij ons zijn geen dieren geruimd. Ik zag heel veel ME'ers en blokkades." Marco van Middendorp (10) vindt het zielig voor de beesten en de boeren. "Ik was heel boos op minister Brinkhorst en op de ME'ers. Die mochten van mij de gevangenis in." De woede richting minister Brinkhorst is nu gezakt bij de leerlingen. "Het is toch al gebeurd", vindt Marco van Middendorp. "Gelukkig hebben wij weer nieuwe dieren, zelfs iets meer koeien", zegt Anneke.

In "het leek wel oorlog!" staan tekeningen van de leerlingen, foto's en krantenartikelen. De tekeningen beelden vooral shovels en dode dieren uit. De titel "het leek wel oorlog!" is ontleend aan deze steeds weer terugkerende opmerking die de leerlingen maakten. Het boekje eindigt met een foto van een spandoek. De kreet die erop staat: "Ondanks alle smart, een frisse nieuwe start!"

"het leek wel oorlog!" telt 44 bladzijden, is uitgegeven door drukkerij Veldhuizen in Voorthuizen en is voor 5 euro verkrijgbaar bij de Koningin Betarixschool in Kootwijkerbroek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Een jaar na de

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken