Bekijk het origineel

ChristenUnie bereid tot grondslagdiscussie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ChristenUnie bereid tot grondslagdiscussie

"Aanknopingspunten met katholieken"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De ChristenUnie wil na de verkiezingen op 15 mei met rooms-katholieken en evangelischen in discussie over de gereformeerde grondslag van de partij. Lijsttrekker Veling zegt dat in een interview met het Katholiek Nieuwsblad.

Op dit moment -"nu de ChristenUnie zich voor het eerst als belangrijke partij presenteert"- moeten katholieken het de ChristenUnie "niet euvel duiden" dat de partij eventjes niet over "grondslagen en toelatingsbeleid" wil praten. Maar volgens Veling hebben gereformeerde, evangelische en rooms-katholieke christenen veel met elkaar gemeen, zo veel dat er genoeg aanknopingspunten zijn "voor een gesprek waarin je elkaar vindt."

"In de VBOK, waar ik voorzitter van ben, heb ik van nabij katholieke mensen meegemaakt", aldus Veling. "Daar heb ik ontdekt hoeveel christenen met elkaar gemeen hebben. Weten dat je een kind van God bent, dat je van genade leeft, daar ook de maatschappelijke consequenties aan verbindt, zijn belangrijke dingen die ons binden." Met gelovige katholieken zegt Veling dan ook een "diepere band" te voelen dan met vrijzinnige protestanten.

Volgens Veling staan vier punten in de grondslag van de ChristenUnie centraal: de belijdenis dat "God Heer is", dat de overheid op haar verantwoordelijkheid moet worden aangesproken, dat christenen een verantwoordelijkheid in de samenleving hebben en dat de Schrift wijsheid voor het staatkundige leven bevat. Met de evangelischen, "die in hun belijden ook niet gereformeerd zijn", voert de ChristenUnie al langer gesprekken over deze punten. Na 15 mei wil de partij deze gesprekken ook met rooms-katholieken aangaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

ChristenUnie bereid tot grondslagdiscussie

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken