Bekijk het origineel

Race in Genemuiden verloopt rustig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Race in Genemuiden verloopt rustig

2 minuten leestijd

GENEMUIDEN - In tegenstelling tot vorig jaar is de Koninginnenacht in Genemuiden probleemloos verlopen. Ruim dertig jongeren reden vanaf halfvijf op brommers met een bewerkte uitlaat luidruchtig door het Overijsselse stadje.

Hoeveel jongeren in de nachtelijke uren op de been waren kon noch de politie noch de organisatie zeggen, maar de schattingen lopen uiteen van tussen de 1500 en 2000 jongeren.

Vorig jaar braken ernstige rellen uit in het centrum. Burgemeester drs. W. J. Plomp verbood toen de jarenlange traditie van brommerraces vanwege de risico's, maar de plaatselijke jeugd wilde toch crossen. Toen de politie ingreep, ontstond een ernstige confrontatie en werd onder meer met molotovcocktails gegooid.

Ook op Bevrijdingsdag 2001 escaleerde de situatie. In totaal werden meer dan tachtig jongeren aangehouden, van wie een deel door de rechter werd veroordeeld. Anderen kwamen er met een werkstraf of een geldboete van af. In het centrum van het dorp werd grote schade aangericht.

De oorzaak van de problemen in 2001 werd achteraf deels gezocht in de gemeentelijke herindeling, waardoor Genemuiden per 2001 deel uitmaakt van de fusiegemeente Zwartewaterland.

Het afgelopen jaar is in overleg met een opgerichte jeugdraad een programma opgesteld voor de Koninginnenacht en -dag. Gisternacht waren niet-opgevoerde brommers zonder uitlaat toegestaan, waarmee de inwoners van de stad werden gewekt. Op het Havenplein, waar de onlusten zich vorig jaar voordeden, waren optredens en de cafés mochten langer openblijven. Gistermiddag werd een gecontroleerde snelheidsrace op het plaatselijke industrieterrein gehouden.

In de nachtelijke uren, terwijl alle cafés open waren, verzamelden brommerrijders zich bij de plaatselijke voetbalclub. Daar werden de tweewielers gecontroleerd op technische staat en de bestuurders op het gebruik van alcohol. Nadat eenieder was gecontroleerd, gingen zij op weg naar het centrum van Genemuiden om op een afgezet parcours hun rondjes te rijden. Ruim 200 vrijwilligers, onder wie tachtig stewards uit de eigen bevolking, waren aanwezig.

Gerlinde Beens van de Jeugdraad liet weten dat het ongelofelijk goed verlopen is. "Er zijn geen problemen geweest. We zijn de hele dag in de weer geweest om rond het havenplein alles aan te kleden. Dit is echt te gek."

Ook burgemeester Plomp kijkt tevreden terug op de brommertraditie 'nieuwe stijl'. "Het succes is te danken aan de betrokkenheid en inzet van de jeugd. In deze opzet is de veiligheid gewaarborgd, maar wordt in Genemuiden wel een gezellig feest gevierd."

De burgemeester verwacht volgend jaar een soortgelijk evenement. Hij liet verder weten dat de politie een peloton mobiele eenheid achter de hand had gehouden op de gemeentewerf. De agenten hoefden echter niet in actie te komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Race in Genemuiden verloopt rustig

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken