Bekijk het origineel

Zege voor Musharraf overtuigend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zege voor Musharraf overtuigend

2 minuten leestijd

ISLAMABAD (AP) - Generaal Pervez Musharraf heeft van de Pakistaanse bevolking een overtuigend mandaat gekregen om nog vijf jaar aan te blijven als president. Maar liefst 97,7 procent van de kiezers is voorstander van een langere ambtstermijn van Musharraf, meldde de kiesraad gisteren nadat alle stemmen waren geteld.

Islamitische partijen hadden de bevolking opgeroepen het referendum te boycotten, maar volgens de regering is de overwinning van Musharraf legitiem, omdat de opkomst hoger is uitgevallen dan verwacht was. Van de 70 miljoen kiesgerechtigden hebben er 43,9 miljoen deelgenomen aan de volksraadpleging.

Minister van Informatie Nisar Memon sprak van een enorme overwinning voor de bevolking van Pakistan, die zich niet door de negatieve propaganda van de oppositie had laten beïnvloeden. De oppositie heeft lik op stuk gekregen, zei hij, en moet nu het oordeel van de bevolking aanvaarden.

Memon verwierp meldingen van onregelmatigheden en zei dat de verkiezingen ordelijk zijn verlopen. "Degenen die tegen het referendum waren, verkozen thuis te blijven en hebben geen enkel probleem veroorzaakt", zei hij.

Musharraf heeft aan de vooravond van het referendum een poging gedaan moslimfundamentalisten voor zich te winnen door te verklaren dat Pakistan een islamitisch land is en dat niemand daar iets aan zal veranderen.

Toen legerleider Musharraf in 1999 een staatsgreep pleegde tegen de gekozen, maar van corruptie beschuldigde burgerregering, ondervond hij weinig weerstand van de bevolking. Met zijn steun aan de Amerikaanse anti-terreurcampagne heeft hij echter de fundamentalistische moslimpartijen tegen zich in het harnas gejaagd. Zij besloten tot een boycot van het referendum waarmee Musharraf een mandaat voor een vijfjarige ambtstermijn als president wilde winnen.

De enige onafhankelijke mensenrechtenorganisatie in het land spreekt van "ernstige onregelmatigheden" bij de volksraadpleging. Volgens de Pakistaanse Mensenrechtencommissie (HRCP) waren de onregelmatigheden "erger dan wij hadden gevreesd." Voorzitter Khattak wees de Britse omroep BBC daarbij op de wijze waarop kiezers aangespoord werden te stemmen. "Vrijwillige opkomst was zeer laag." Ambtenaren waren bijna verplicht hun stem uit te brengen.

De oppositie noemt de volksraadpleging ongrondwettig. Vijftien partijen, verenigd in de Alliantie voor Herstel van de Democratie, hebben nog geprobeerd via juridische weg het referendum te verhinderen. Maar het hooggerechtshof gaf er zijn goedkeuring aan.

Volgens de oppositie heeft maar zo'n 5 procent van het electoraat de weg naar de stembus gevonden.

In de Pakistaanse havenstad Karachi hebben zich vandaag opnieuw twee bomaanslagen voorgedaan. Een twaalfjarige jongen werd gedood. Zes leden van zijn familie liepen verwondingen op. Gisteren raakten bij twee bomaanslagen in de stad zeker achttien mensen gewond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Zege voor Musharraf overtuigend

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken