Streng, sober en toch speels
Architect Gelderblom ontwerpt voor zijn gezin een eigentijds dijkhuis
Architecten ontwerpen maar zelden hun eigen huis. Ze willen niet graag in verband worden gebracht met één bepaalde stijl. Daarom wonen en werken ze vaak in een fraai gerestaureerd historisch pand. Zo niet ir. A. Gelderblom. Twee jaar geleden verhuisde hij van een woonboerderij in Oud-Alblas naar een riante dijkwoning aan de Dorpsstraat in Streefkerk. Een ontwerp van eigen tekentafel. Streng, sober en toch speels.
Op de plaats waar Gelderblom zijn droomhuis bouwde, stond een woning die flink had geleden van de dijkverzwaring. Het pand stond al een poosje te koop omdat blijkbaar niemand er iets van wist te maken. Architect Gelderblom keek wat verder dan de bouwval. "Dit is een bijzondere locatie met veel open ruimte eromheen", verduidelijkt hij in zijn atelier op de on derste verdieping van de zelfontworpen woning. "Aan de andere kant van de weg stroomt de Lek; het langgerekte perceel loopt tegen de dijk op. Vooral het hoogteverschil -zo'n 5,5 meter- boeide me. Een prachtige plek om zelf iets neer te zetten, dacht ik."
Gelderblom legde zichzelf twee beperkingen op. "Het nieuwe pand moest zich goed voegen in de bestaande omgeving en de vormgeving moest eigentijds zijn." Geen geringe opgave, gezien de traditionele bebouwing aan de Dorpsstraat. "Ik besloot het hoogteverschil in het huis terug te laten komen en een echt dijkhuis te maken", vertelt Gelderblom. "Door de dijkverzwaringen zijn de laatste jaren helaas veel gaten in de bebouwing gevallen. Met mijn ontwerp heb ik geprobeerd rafelige eindjes aan elkaar vast te knopen."
Draagconstructie
De vorm van de woning is tamelijk streng: een rechthoekig gebouw opgetrokken in donkere steen met een royaal overstekende rechte kap waarop rode dakpannen zorgen voor een vriendelijk accent. Omdat het huis gedeeltelijk in de dijk is gebouwd, heeft de voorgevel de proporties van een normale eengezinswoning. Wie de dijk afloopt en het huis van achteren benadert, ziet een imposante achtergevel met balkon en veel glaswerk. "Ik heb ervoor gekozen de draagconstructie zichtbaar te laten", licht de ontwerper toe. "Dat was mijn uitdrukkelijke wens, er valt veel aan te beleven. Niets is overbodig."
Ook details verlevendigen de stijl. Gelderblom wijst op de lange zijgevel, waarin ramen speelse elementen zijn. "Het horizontale raam van de slaapkamer van een van de kinderen heeft een houten kozijn dat naar buiten springt. Bij het smalle verticale raam in de woonkamer op de bovenste verdieping verdwijnt het kozijn juist achter het metselwerk Op een subtiele manier heb ik geprobeerd de rigide opzet van het pand te nuanceren."
Speels is ook de indeling van het huis. De woning bestaat uit een voor- en een achterhuis met elk drie niveaus. De beide delen verspringen ten opzichte van elkaar een halve verdieping, zodat een zogenaamde split-levelwoning ontstaat. "Elk niveau heeft zijn eigen sfeer, afhankelijk van de openwerking van de gevel", vertelt Gelderblom terwijl hij een slaapkamerdeur opent. "Onze kinderen hebben elk hun eigen compartiment met bed, bureau en kast." Gelderblom knikt naar het raam boven het bureau. "Dat is op zithoogte aangebracht, zodat je vanaf de stoel gemakkelijk naar buiten kunt kijken. Zo'n laag raam geeft de kamer ook iets intiems. De vensterbank vormt heel praktisch één geheel met het bureau."
Uitzicht
Wonen doet het gezin Gelderblom op de beide hoogste niveaus. Het uitzicht gaf hiervoor de doorslag. De architect heeft de constructie aan de voorkant -waar de Lek eindeloos voortkabbelt- zo gemaakt dat op de hoeken geen zware kolommen het uitzicht door de ramen belemmeren. En dat uitzicht mag er zijn. In de verte zijn de contouren van Rotterdam te zien, achter de Lek strekt zich de Krimpenerwaard uit. "Een zonsondergang boven de rivier is buitengewoon boeiend om te zien", zegt Gelderblom, die twee jaar geleden de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs Zuid-Holland won met zijn zelfontworpen woning. De jury noemde het "een goed voorbeeld van de kunst om met een traditioneel gegeven (een dijkwoning) op een eigentijdse manier om te gaan."
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 mei 2002
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 mei 2002
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's