Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Federatie kreeg nooit eerlijke kans"

2 minuten leestijd

HUIZEN - "Bij de besluiten over het voortgaan op het huidige kerkordetraject van de SoW-kerken wordt voortdurend terugverwezen naar eerder genomen besluiten. Maar het eerste besluit, waar latere besluiten zich aan conformeren, is er niet."

Dat stellen de hoofdbesturen van de Confessionele Vereniging (CV) en de Gereformeerde Bond (GB) in een notitie waarin zij proberen de belangrijkste bezwaren tegen het uniemodel weg te nemen. De hervormde synode bespreekt vrijdag het unievoorstel.

Het stuk is aan alle synodeleden toegestuurd. De beide hoofdbesturen reageren in hun notitie op het rapport "Vereniging van de Samen op Weg-kerken" en het advies van de hervormde commissie voor Kerkordelijke Aangelegenheden (KOA) over het uniemodel. Het rapport belicht de geschiedenis van de discussie en besluitvorming over "vereniging of federatie" in het SoW-proces. Het advies van de KOA wijst een unie van de drie SoW-kerken af en koerst rechtstreeks op vereniging van de drie kerken af. GB en CV blijven echter vinden dat een unie een begaanbare weg is.

De besturen vinden het niet juist om te stellen dat de mogelijkheid om in plaats van vereniging te kiezen voor federatie of unie in tien synodevergaderingen al aan de orde is geweest. "Vanaf de eerste keer, in 1993, is de mogelijkheid van federatie buiten de orde geplaatst of aan de orde gesteld als iets wat in strijd is met eerdere besluitvorming. Dan blijkt het te gaan om een keuze die in 1990 impliciet is gemaakt. Daar waren velen zich toen niet van bewust."

De besturen wijzen er verder op dat het rapport over de geschiedenis wel wijst op de raadpleging van het grondvlak in 1985, maar de uitkomst ervan niet noemt. "Er wordt verzwegen dat uit raadpleging van het grondvlak is gebleken dat de kerk tot op het bot verdeeld is over het SoW-proces."

GB en CV roepen op vrijdag geen definitief besluit over het uniemodel te nemen. "Pas nadat kerkenraden en classes op het unievoorstel hebben gereageerd, kan de generale synode hierover tot besluitvorming komen."

Zie ook pag. 2: "Hervormde synode moet SoW-balans opmaken".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 juni 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken