Bekijk het origineel

Vreemdeling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vreemdeling

2 minuten leestijd

"Ik ben een vreemdeling op de aarde, verberg Uw geboden voor mij niet."

Psalm 119:19

Het is niet de stem van iedereen die klinkt in deze tekst. Het is de stem van hen die de aardse wellusten vaarwel hebben gezegd en de wereldse begeerlijkheden hebben afgeschud. Het zijn zij die dit leven moe zijn en begeren ontbonden te zijn. Zo iemand vreest niet als de tijd daarvan nadert, omdat hij weet dat hij met Christus zal zijn. Hij gebruikt dit leven als een voorbijgaand leven en spoedt zich tot een beter leven.

De goddelozen weten echter van geen betere stad en begeren die ook niet. Een christen acht zichzelf een vreemdeling, niet zozeer om de korte tijd dat hij hier is, maar zijn burgerschap ligt hier boven. Daarom verlangt hij daar zeer naar.

Aangaande de onbekeerden, zij worden door Gods Geest genoemd inwoners van de aarde, opgeblazen door de tegenwoordige goederen. Zo zijn Gods kinderen niet. Zij zijn pelgrims op de aarde en wanneer zij op de aarde wandelen is hun omgang nochtans in de hemel. Zij gebruiken deze wereld als niet gebruikende, wetende dat de gedaante van deze wereld voorbijgaat.

Het is alsof David in deze psalm zegt: "Ik ben een vreemdeling en ik ken de weg niet. Daarom, Heere, leidt Gij mij." Hij zoekt geen leidsman onder de inwoners van het land, maar bidt de Heere, opdat Die hem wil leiden.

Hij bidt: Verberg Uw geboden voor mij niet. Meen niet dat David de Tien Geboden niet kende! Hij bidt God dat Hij hem het gebruik daarvan wilde leren.

William Cowper,

predikant te Perth

(Al de theologische werken, 1650)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 juli 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Vreemdeling

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 juli 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken