Bekijk het origineel

Tweede intifada

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Tweede intifada

7 minuten leestijd

JERUZALEM (AP/ANP) - In 22 maanden van geweld in het kader van de Palestijnse opstand zijn 2404 mensen om het leven gekomen, 1801 aan Palestijnse en 603 aan Israëlische zijde.

Tot de slachtoffers aan Palestijnse zijde behoren ten minste 75 plegers van zelfmoordaanslagen, vermoedelijke verklikkers die door Palestijnen zijn gedood, dertien Israëlische Arabieren die zijn omgekomen bij pro-Palestijnse rellen en een Duitse inwoner van de Westoever.

Het Israëlische cijfer omvat vijf niet-Joden die gedood zijn in het uniform van het Israëlische leger, vijf Amerikaanse burgers, drie Filipijnen die zijn omgekomen bij zelfmoordaanslagen, twee Chinezen die zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag, twee Roemeense werknemers die zijn gedood bij een explosie en een Griekse monnik die om het leven kwam bij een schietpartij op de openbare weg.

Een overzicht van de belangrijkste Palestijnse aanslagen op Israëlische doelen sinds het begin van de tweede intifada (Palestijnse opstand) op 28 september 2000.

2 november 2000 - In het centrum van Jeruzalem ontploft een autobom, waarij twee voorbijgangers worden gedood. Tien mensen raken gewond.

20 november 2000 - Bij een bomaanslag op een bus van kolonisten met schoolkinderen in het zuiden van de Gazastrook vallen twee doden en negen gewonden.

22 november 2000 - Twee doden en 25 gewonden door het ontploffen van een autobom in Hadera, in het noorden van Israël.

31 december 2000 - Bij de Joodse nederzetting Ofra op de Westelijke Jordaanoever worden de zoon en schoondochter doodgeschoten van de vermoorde extremistische rabbijn Meir Kahane. Hij was de oprichter van de racistische anti-Arabische beweging Kach.

14 februari 2001 - Acht Israëli's, van wie zeven militairen, worden gedood en 21 raken gewond doordat een Palestijn met zijn bus inrijdt op een groep burgers en soldaten in de buurt van Tel Aviv.

4 maart 2001 - Bij een bomaanslag in de kustplaats Netanya vallen vier doden, onder wie de dader van de aanslag, en raken 45 mensen gewond.

28 maart 2001 - Zelfmoordaanslag ten noordwesten van Tel Aviv, die twee Israëlische jongeren en de dader het leven kost. Vier mensen raken gewond.

18 mei 2001 - Zes doden, onder wie de dader, bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Netanya. Zeker honderd mensen raken gewond.

1 juni 2001 - Bij de ingang van een discotheek in Tel Aviv vallen 21 doden en 75 gewonden, voornamelijk jongeren, als een Palestijn de explosieven die op zijn lichaam zijn aangebracht tot ontploffing brengt.

16 juli 2001 - Twee Israëlische soldaten, een man en een vrouw, komen om en elf mensen raken gewond bij een zelfmoordaanslag op een busstation in Binjamina, in het noorden van Israël.

5 augustus 2001 - Een Palestijn opent het vuur op het Israëlische ministerie van Defensie in Tel Aviv en verwondt tien mensen, onder wie acht militairen, voordat hij wordt doodgeschoten.

9 augustus 2001 - Een zelfmoordaanslag van een Hamas-lid in een pizzeria in Jeruzalem kost vijftien bezoekers het leven. Ruim tachtig mensen raken gewond. Onder de doden is het van oorsprong Nederlandse gezin Schijveschuurder.

9 september 2001 - Vier doden, onder wie de dader, en 36 gewonden door een zelfmoordaanslag in Nahariya, in het noorden van Israël. Bij een andere zelfmoordaanslag in Beit Lid vallen, inclusief de dader, twee doden en drie gewonden.

4 oktober 2001 - Drie doden en veertien gewonden in Afoula door het geweervuur van een Palestijn die zich als Israëlische militair heeft vermomd. De politie schiet de dader dood.

28 oktober 2001 - Twee Palestijnen openen het vuur op mensen bij een bushalte in Hadera. Ze doden vier Israëliers en verwonden 31 mensen voordat ze worden neergeschoten.

4 november 2001 - Bij de beschieting van een bus in het oosten van Jeruzalem komen twee Israëli's om het leven en raken er 35 gewond. De dader wordt doodgeschoten.

29 november 2001 - Een zelfmoordaanslag in een bus bij de stad Pardes Hana, in het noorden van Israël, eist drie dodelijke slachtoffers plus het leven van de dader. Zes mensen raken gewond.

1 december 2001 - Twaalf doden, onder wie de daders, bij twee afzonderlijke zelfmoordaanslagen in West-Jeruzalem. Zo'n 180 mensen raken gewond.

2 december 2001 - Bij een aanslag in een bus in Haifa vallen zestien doden en raken ongeveer veertig mensen gewond.

12 december 2001 - Drie gelijktijdige aanslagen: op de Westelijke Jordaanoever komen acht Israëliers om het leven en raken 25 mensen gewond bij de aanval op een bus tussen de Palestijnse steden Qalqilya en Nablus. In het zuiden van de Gazastrook komen bij twee zelfmoordaanslagen alleen de daders om en raken vier mensen gewond.

17 januari 2002 - Zes Israëliers en een Palestijn (de dader van de aanslag met een automatisch geweer) worden gedood en 34 mensen raken gewond in een feestzaal in Hadera.

22 januari 2002 - In het centrum van West-Jeruzalem komen twee Israëliers om het leven en vallen veertien gewonden door een aanval van een Palestijn met een automatisch geweer, die door de politie wordt doodgeschoten.

2 maart 2002 - In de ultraorthodoxe Joodse wijk van West-Jeruzalem, Beit Israël, worden negen Israëli's gedood bij een zelfmoordaanslag.

5 maart 2002 - Een zelfmoordaanslag in een bus in Afoula (in het noorden van Israël) kost, behalve de dader, een Israëlier het leven.

9 maart 2002 - Twee zelfmoordaanslagen, in Jeruzalem en Netanya, doden veertien Israëliers en de drie daders. Meer dan 150 mensen raken gewond. In Jeruzalem worden explosieven tot ontploffing gebracht in een vol café in het centrum, waarbij zeker elf mensen om het leven komen, naast de dader van de zelfmoordaanslag. In Tel Aviv schieten twee Palestijnen met automatische wapens op voorbijgangers en gooien granaten. Een vrouw en een baby komen om het leven. De daders worden doodgeschoten.

20 maart 2002 - Een zelfmoordaanslag op een bus bij de Arabische plaats Umm al-Fahm in Israël kost ten minste zes mensen het leven, 27 mensen raken gewond.

21 maart 2002 - In een straat in het centrum van Jeruzalem komen drie mensen om het leven als een Palestijn zichzelf opblaast.

27 maart 2002 - In de badplaats Netanya eist een zelfmoordaanslag 29 levens en raken ruim honderd mensen gewond.

31 maart 2002 - Vijfien doden en 44 gewonden in een restaurant in de noordelijke Israëlische havenstad Haifa.

10 april 2002 - Een zelfmoordaanslag in een bus met forensen kost acht Israëliërs het leven en twaalf inzittenden raken gewond.

12 april 2002 - Op een markt in Mahane Yehuda blaast een Palestijnse vrouw zichzelf op. Er vallen zes doden en bijna honderd gewonden.

8 mei 2002 - Bij een zelfmoordaanslag in een biljartcentrum in Tel Aviv worden vijftien Israëliërs gedood en raken er zestig gewond.

19 mei 2002 - Op een markt in Netanya blaast een Palestijn zichzelf op en doodt daarbij nog drie mensen. Zo'n 35 mensen raken gewond.

27 mei 2002 - Een zelfmoordaanslag in een ijssalon in Petah Tikva bij Tel Aviv kost een vrouw en haar kleindochtertje het leven.

5 juni 2002 - Zeventien doden en tientallen gewonden door een autobom die naast een bus ontploft op een kruispunt in het noorden van Israël.

18 juni 2002 - In een bus vol schoolkinderen en kantoorpersoneel in Jeruzalem vallen negentien doden en ruim vijftig gewonden door een zelfmoordaanslag.

19 juni 2002 - Bij een bushalte in Jeruzalem doodt een Palestijn door een zelfmoordaanslag zeven Israëliërs en verwondt hij er 35. 17 juli 2002 - In Tel Aviv kost een aanslag door twee zelfmoordenaars vijf mensen het leven en raken er veertig gewond. 4 augustus 2002 - Tien doden en tientallen gewonden bij een aanslag op een bus bij een halte in de buurt van Safed, in het noorden van Israël. De meeste slachtoffers zijn militairen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 augustus 2002

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Tweede intifada

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 augustus 2002

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken