Bekijk het origineel

VS testten biologische en chemische wapens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VS testten biologische en chemische wapens

2 minuten leestijd

WASHINGTON (RTR/ANP) - De Verenigde Staten hebben tijdens de Koude Oorlog op Amerikaans grondgebied en in Canada en Groot-Brittannië proeven uitgevoerd met dodelijke biologische en chemische wapens. Dit blijkt uit documenten van het ministerie van Defensie die zijn vrijgegeven.

De tests zijn tussen 1962 en 1971 gehouden met de bedoeling vast te stellen hoe kwetsbaar de strijdkrachten waren voor aanvallen met onder meer de zenuwgassen sarin en VX. Uit de rapporten blijkt dat de VS in de Koude Oorlog veel verder zijn gegaan met het beproeven van massavernietigingswapens dan het Pentagon ooit heeft toegegeven.

De documenten zijn vrijgegeven nadat veteranen hadden geklaagd over ziekteverschijnselen. Eerder dit jaar had het Pentagon al toegegeven dat sarin en VX waren getest op zee.

De documenten worden vrijgegeven in een periode waarin de internationale spanning over een mogelijke Amerikaanse inval in Irak toeneemt. Met die inval willen de VS een eind maken aan de opbouw van een arsenaal biologische en chemische wapens door het regime van de Iraakse dictator Saddam Hussein.

De tests in de open lucht met biologische en chemische wapens zijn gehouden in de staten Alaska, Hawaii, Maryland en Florida. Niet bij alle proeven werden dodelijke wapens gebruikt. Het onderzoek was ook bedoeld om erachter te komen wat de invloed van het weer en de omstandigheden op het slagveld zou zijn op het gebruik van dergelijke strijdmiddelen. Ook zou moeten blijken in hoeverre beschermende kleding hielp.

Sarin kan binnen enkele minuten leiden tot ademnood, misselijkheid, stuiptrekkingen en het verlies van controle over blaas en darmen. Het zeer dodelijke VX is een geur- en smaakloze olieachtige vloeistof die binnen een kwartier de dood kan veroorzaken.

De Amerikaanse departementen van Defensie en Veteranenzaken proberen ongeveer 5000 personen te achterhalen die indertijd betrokken waren bij de tests op land en op zee. Het Congres houdt deze week hoorzittingen over de testrapporten en de verantwoordelijkheid van de overheid tegenover veteranen die door de experimenten gezondheidsklachten hebben gekregen. Volgens functionarissen van het Pentagon zijn niet-militairen niet met de geteste stoffen in aanraking gekomen. Volgens de New York Times zijn er echter wel stoffen in het milieu gekomen, zoals een plantenschimmel en een bacterie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

VS testten biologische en chemische wapens

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 oktober 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken