Bekijk het origineel

Bedreigde vissen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bedreigde vissen

2 minuten leestijd

Grootschalige handel en piraatvisserij bedreigt het voortbestaan van zeedieren als zeepaardjes, de walvishaai, de reuzenhaai en de tandvis. Bijna de helft van de vorig jaar internationaal verkochte Patagonische tandvis werd illegaal gevangen. Het Wereld Natuur Fonds pleit ervoor dat de 160 landen die deze week in Chili bij elkaar komen, besluiten om deze dieren op te nemen in het Cites-verdrag dat de internationale handel in wilde dieren en planten moet voorkomen. Cites is het enige wereldwijde verdrag dat de internationale handel in dieren en planten reguleert. De afgelopen decennia is daardoor de Afrikaanse olifant behoed voor uitsterven.

De 3000 beschermde natuurgebieden die Europa rijk is, worden slecht beheerd. Ze worden onvoldoende beschermd; op veel plekken werd illegale kap, nieuwbouw en ongecontroleerde jacht aangetroffen. Dit meldt het WNF in het rapport "Potential PAN Parks in Europe". Slechts 134 gebieden voldoen aan de door het WNF opgestelde criteria voor goed beheerde parken. Fullufjället in Zweden, Bieszczady in Polen en Oulanka in Finland komen in aanmerking voor het PAN-Park-logo, omdat zij toeristen op een verantwoorde wijze kunnen ontvangen. Nederlandse parken voldoen niet aan de criteria; voornaamste oorzaak is de geringe grootte.

De kans is groot dat de mahonieboom binnen tien jaar commercieel is uitgestorven als de kap niet strenger wordt gereguleerd. Mahonie wordt wel "groen goud" genoemd. Eén boomstam levert als mahoniehouten eettafel al snel zo'n 130.000 dollar op in sjieke winkels als Harrods in Londen. Maar de -vaak illegale- kap van mahonie vernietigt het tropische regenwoud van de Amazone. De Cites-bijeenkomst in Chili biedt kansen voor concrete maatregelen. Pará is de Braziliaanse staat die het grootste deel van de mahonie produceert. Hier beheersen twee mannen 80 procent van de mahonie-export: Moisés Carvalho Pereira en Osmar Alves Ferreira. De winsten van de mahoniemaffia zijn bijzonder hoog. Pereira schijnt in het kapseizoen zo'n 1 miljoen dollar per dag te verdienen. Hij laat eerst de bomen kappen en onderhandelt dan met de Kayapó-indianen over de prijs. Meestal is dat 30 dollar per kubieke meter. Zelf verdient hij 45 keer zo veel op de internationale markt. Geen wonder dus dat de huidige maatregelen tegen illegale kap niet werken. De 'goudzoekers' doen er alles aan om het Braziliaanse moratorium op mahoniekap en -handel te omzeilen. Slechts vijf landen importeren vrijwel al het mahoniehout uit Pará: Nederland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en de Dominicaanse Republiek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bedreigde vissen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken