Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Dertigplusser moet studie zelf betalen"

2 minuten leestijd

ZOETERMEER - Staatssecretaris Nijs van Onderwijs wil niet langer de studies van dertigplussers in het hoger onderwijs betalen. Ook jonge studenten die een tweede of een derde studie volgen, moeten deze in de toekomst zelf bekostigen.

Deze ideeën lanceerde de demissionaire bewindvrouw gisteren op haar departement in Zoetermeer tijdens overleg met de studentenorganisaties.

Volgens Nijs zijn de financiële problemen van het Rijk te groot om onbeperkt voor studies te gaan betalen.

De bewindsvrouw moet de komende jaren ruim 350 miljoen euro op het hoger onderwijs bezuinigen.

Op dit moment betaalt de overheid voor dertigplussers die een studie in het hoger onderwijs volgens tussen de 70 en de 80 procent van de kosten. "De studiefinanciering stopt ook als iemand dertig wordt, dus ik zou ook niet weten waarom we daarna nog wel de studie moeten bekostigen", aldus de bewindsvrouw.

Dertigplussers die willen studeren, moeten in de toekomst dan niet de gebruikelijke 1700 euro collegegeld gaan betalen, maar ongeveer het viervoudige.

Nijs wil ook geen overheidsgeld meer steken in tweede en derde studies voo r jonge studenten. Goede studenten doen vaak meer dan één studie of kiezen extra vakken.

Dat mogen ze wel blijven doen, maar ook dan moeten ze meer geld betalen. Studenten zouden 500 euro per jaar per studie moeten bijbetalen. Degenen die dit niet kunnen betalen, kunnen een extra lening afsluiten.

Op dit moment volgt 10 procent van de studenten op universiteiten en 5 procent van de hbo-studenten meer dan één studie. In totaal gaat het om 30.000 studenten. De kosten daarvan voor het Rijk bedragen 15 miljoen euro.

Nijs beloofde dat het collegegeld niet omhooggaat zolang zij op het departement zit. Ze voegde er wel aan toe dat ze nu demissionair is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 november 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken